Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Látványos halpótlás a Balatonban

2008.03.11. 08:03
Nyíltvizi és látványos parti telepítésekkel igyekszik kontrollálhatóvá tenni a halpótlást a Balatoni Halászati Zrt., az akciókat turisztikai látványosságnak is szánják. Összesen 50 tonna pontyot juttatnak a tóba.

A nyilvánosság bevonásával kezdi meg az idei pontytelepítést a Balatoni Halászati Zrt., március 17-én – el Kiss György Károly, a cég elnöke. A halakat szállító kamiont komp juttatja majd el a nyílt vízre, ahol szakállamtitkárok és balatoni ügyekben érintett szervezetek, hatóságok vezetőinek jelenlétében, Korzenszky Richárd perjel áldása után kerülnek a pontyok a Balatonba.

A halászati társaság ezt követően a hét minden napján további 5-10 ezer kilogramm pontyot juttat a tóba különböző helyszínekről. A társaság ezzel az akcióval egy tavalyi, 50 tonnás telepítési kötelezettségének tesz eleget. A halászati céget az utóbbi időben sok kritika érte a balatoni halhiány miatt, ezért így adnak lehetőséget a telepítések társadalmi kontrollra, de egyfajta turisztikai attrakciónak is szánják a látványosságot.

A kompról startoló telepítést a tervek szerint még tíz - három siófoki nyíltvízi, és hét parti - telepítés követi majd Balatonbogláron, Balatonedericsen, Keszthelyen, Balatonfüreden, Balatonszemesen és Siófokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!