Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Felhalmozó magyar vállalatok

2004.08.27. 08:20
A magyar cégek a jegybanki adatok szerint az előző hónapokban ismét nettó megtakarítókká váltak, vagyis többet helyeztek el bankbetétben, mint amennyivel a hitelállományuk nőtt. Ez a tényező pedig elméletileg kétségessé teheti a magyar növekedés meglódulását. Akadnak azonban szakértők, akik éppen a jegybanki adatokra alapozva tartják elképzelhetőnek, hogy a GDP hirtelen meglódul.
Építőipari szakemberek szerint a cégek felhalmozására magyarázat lehet, hogy ez az ágazat, de más termelő szektorok is, főként a megrendelések alapján fejlesztenek (az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a nem lakásépítési beruházások csökkentek, a lakásépítések pedig éppen hogy kitartanak), amennyiben pedig ezek elmaradoznak, akkor a társaságok inkább megtakarítanak. Igaz, ez inkább a kis és közepes vállalkozásokra (kkv), mint a multikra vagy a nemzetközi háttérrel rendelkező cégekre a jellemző. Éppen ezért sokan vélik úgy, hogy a termelésben a kkv-szektor "félárbocon" van, pedig egyes becslések szerint ezek a vállalkozások a GDP 25-30 százalékához is hozzájárulnak.

Magas kamat

A fejlesztések elmaradását az elemzők a túlságosan magas (11 százalékos) jegybanki alapkamat számlára írják. Egy-egy beruházás ugyanis ritkán hoz 8-8,5 százaléknál nagyobb megtérülést. Ebből következően az erőteljesebben apadó kamatszint határozottan élénkítheti a gazdaságot. A hazai kamatszintre nem érzékeny nagy cégeknél már most is meglehetősen sok megkezdett fejlesztésről tudunk.

Az idei nagyobb beruházók közé éppen egy építőipari cég, a Wienerberger Téglaipari Rt. tartozik. A társaság a tervek szerint az idén kezdi meg tiszavasvári téglagyárának építését. Az ötmilliárdos beruházással felépülő gyár várhatóan 2005 őszén kezdi meg a termelést. Emellett a cég a közelmúltban újította meg kisbéri gyárát is, mintegy 1,5 milliárd forintból. Ezzel az üzem kapacitása a kétszeresére bővült. Az Electrolux Lehel Kft. az egyik legnagyobb ipari cég hazánkban, amelynek jelenleg két nagy beruházása is folyamatban van: az egyik a meglévő porszívógyártás bővítése, mivel az anyavállalat áttelepíti hozzánk västerviki (svédországi) üzemét. Ez a gyáregység egymillió készüléket állított elő. Az Electrolux Lehel marad tehát a multinacionális csoport egyetlen európai porszívógyártó bázisa, évi hárommillió darabos termeléssel - mondta el a Napi Gazdaságnak Takács János vezérigazgató. Korábban az egymilliós kapacitású németországi (rothenburgi) gyárat is idehozták, így történt, hogy az eredetileg ugyanekkora jászberényi üzem a közeljövőben megháromszorozhatja a termelését.

Az Electrolux másik, az előzőnél is nagyobb beruházása a Nyíregyházán épülő kombinálthűtőszekrény-gyár. Ez az üzem a legkorszerűbb és a piacon legkeresettebb, úgynevezett alulfagyasztós változatok előállítását teszi majd lehetővé. A beruházás értéke 65 millió euró. Idén június 18-án elkészült maga az épület, amelyben jelenleg a gépek telepítése zajlik. A próbaüzem előreláthatólag - és a terveknek megfelelően - decemberben kezdődhet a vezérigazgató szerint, s januárban nekiláthatnak a rendszeres termelésnek is. A gyárban egyébként 560 ezer terméket állítanak majd elő 400 alkalmazottal.

A távközlési szektor egyik meghatározó hazai cége, az Ericsson Magyarország Kft. nem elsősorban anyagi, pénzügyi jellegű beruházásokat hajt végre idén, hanem egy globális szolgáltatóközpontot hozott Magyarországra. Mint azt a cégtől a lap megtudta, az Ericsson e részlegénél jelenleg harmincan dolgoznak, de tevékenységük bővülése nyomán a létszámot százra emelik majd. A távközlési szoftverekhez és berendezésekhez nyújt szoftvertámogatást és -fejlesztést, hálózati tanácsadást, hálózati teljesítményelemző és hálózattervező eszközfejlesztést, illetve rendszerintegrációt. A szolgáltatóközpont tevékenysége a második, az úgynevezett két és feledik, illetve a harmadik generációs mobiltávközlési technológiákhoz fog kapcsolódni. (Második generációs technológiának a GSM számít, "két és feledik"-nek pedig a most is működő sms-, mms- és WAP-megoldások tartoznak.)