Gerzson
-3 °C
3 °C

Legtöbbször az ezreseket hamisítják

2006.01.16. 14:50
Tavaly a 264 millió darabos hazai bankjegyforgalom mellett tízezer hamisítványra bukkantak. Az ezres a legkedveltebb a hamisítók körében.
Az elmúlt év végén összesen a forgalomban lévő bankjegyállomány értéke meghaladta az 1 675 milliárd forintot, ami 2004 december 31-hez képest 18 százalékos növekedést jelent - közölte az MNB. A bankjegyek darabszáma 10 százalékkal 264 millióra nőtt. A húszezer forintos címlet részaránya a forgalomban lévő bankjegyek darabszámán belül tizenkét hónap alatt 10-ről 13 százalékra nőtt, amivel a bankjegyek összértékén belül a húszezresek aránya 41 százalékra emelkedett.

A tízezer forintosok súlya 30-ról 29 százalékra, az ezer forintosoké 18-ról 17 százalékra csökkent a darabszámot tekintve. A többi címlet részaránya nem változott. Az érmék száma 9 százalékkal 2545 millió darabra nőtt. A növekmény 68 százaléka a kis címletű (1 és 2 forintos) érmék kiáramlásából származott. A forgalomban lévő érmék értéke 27 milliárd forint volt 2005 végén, 8 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A hatóságoknak tavaly több alkalommal sikerült forint- és valutahamisítványok forgalomba kerülését megelőzni. A Magyar Nemzeti Bank szakértői az év végéig 9369 esetből származó, 10 257 darab forgalomból kiszűrt forintbankjegy-hamisítványt regisztráltak. A leggyakrabban hamisított címlet az 1000 forintos. Valamennyi lefoglalt hamisítványt irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásoló, printer) állították elő.

A hamisítás mértéke a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyezteti - szögezi le a jegybank. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt hamisítványok darabszáma nem változott jelentősen, továbbra is kedvező. Az esetek 55 százalékában euró, 31 százalékában dollár volt a nem valódi bankók valutaneme. Az euró hamisításának mértéke kismértékben ugyan emelkedett, ám összességében nem jelentős. Tavaly csupán 816 darab forgalomból kiszűrt euróhamisítványt vizsgáltak az MNB szakértői. Az Európai Uniós helyzetről alábbi cikkünk szól.