Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az EU-ban a 20 euróst, itthon az 1000 forintost hamisítják

2006.08.03. 16:32
A húszeurós a legkedveltebb címlet a hamisítók körében. 300 ezer hamis bankjegyet kellett kivonni a forgalomból az első félvben. Itthon nem ilyen pörgős a hamisítás, csak 5500 bankjegyet foglaltak le.

Noha az elmúlt év végéig a hamisítók körében az 50 eurós számított a legkedveltebb címletnek, az idén az első félévben leginkább a 20 eurós bankjegy lett népszerű - áll az Európai Központi Bank jelentésében. Összesen 300 ezer darab hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból az első félévben.

Több és több

A hamis 20 és 50 eurósok együttesen az összes forgalomban lévő hamis bankjegy 80 százalékát tették ki, a hamis 100 eurós címletek aránya 12 százalék. Az EKB által közölt idősorból kiolvasható az is, hogy míg 2003 első félévében 231 ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, addig az azóta eltelt félévekben ez a szám 287-312 ezer darab közötti sávban ingadozik.

Az EKB adataiból kiderül: a 300 ezer darab hamis pénz a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (2006 első félévében átlagosan 10,1 milliárd) fokozatos növekedése mellett értékelendő. A forgalomból kivont hamis bankjegyek túlnyomó többségét (98 százalékát) az euróövezeten belül találták. A hamis bankjegyek alig több mint egy százaléka származik az euróövezeten kívüli EU-tagállamokból, a világ többi részéről pedig valamivel kevesebb mint egy százalék.

Nézd, tapintsd, mozgasd!

Az EKB és az euróövezet 12 nemzeti központi bankja ismételten felhívja a közvélemény figyelmét arra, legyen óvatos és győződjön meg a birtokába kerülő bankjegyek valódiságáról. Valamennyi hamis euróbankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a valódiaktól az eurórendszer információs anyagaiban, valamint az EKB weboldalán, illetve az euró rendszer nemzeti központi bankjainak weboldalain ismertetett egyszerű, a "Tapintsuk meg - vegyük szemügyre - mozgassuk meg" mottóra alapuló próba segítségével. Ha egy bankjegy valódiságát illetően kételyei lennének, javasoljuk, hogy a gyanús bankjegyet hasonlítsa össze egy olyan példánnyal, amelyről tudja, hogy eredeti - fogalmaz közleményében az EKB.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2006 első felében 5565 forgalomból lefoglalt forinthamisítványt vizsgáltak. Az MNB féléves jelentésében közli, hogy a leggyakrabban hamisított címlet továbbra is az 1000 forintos, amely az összes hamisítvány 74 százaléka.