Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevés pénzt hamisítunk

2007.02.01. 07:22
Egyre kisebb a bankjegyhamisítók sansza, hogy sikerrel tudják teríteni "gyártmányukat" a pénzforgalomban. A hamisított címletek között a leggyakoribb az 1000 forintos és az 50 eurós.

Messze az ezerforintos a legnépszerűbb a pénzhamisítók körében, olyannyira egyeduralkodó e "piacon", hogy az MNB tavaly áprilisban biztonsági szempontból megerősített ezrest hozott forgalomba. Ez a címlet az összes hamisítvány 64 százalékát tette ki. Az ezrest a húsz-, majd a tízezer forintos bankjegy követi a népszerűségi listán.

Csak fénymásolni próbáltak

Az MNB szakértői 2006 negyedik negyedévében 1465 esetből származó, 1666 darab, forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak. A felderített hamis bankjegyek és érmék döntő többségét még a forgalomba hozatal előtt lefoglalják. A vizsgált hamis bankjegyeket nem nyomdai úton, hanem egytől egyig valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

Annak ellenére, hogy a hamisításhoz használható eszközök forradalmian fejlődnek, s így fokozott mértékben kell számolni a készpénzhamisítás lehetőségével, a forinthamisítások mind az esetek számát, mind pedig a lefoglalt hamis bankjegyek számát tekintve csökkenő tendenciát mutatnak: az elmúlt két évben 2005 második és harmadik negyedévében voltak a csúcson. Feltehetően ennek nyomán a jegybank 2005. július 1-jétől új "díjtételt" vezetett be: a hitelintézetek által befizetett vagy váltásra átadott készpénzmennyiségben fellelt hamisítványok után a jegybank darabonként 20 000 forintot számít fel. A díjjal a jegybank azt kívánja elérni, hogy a készpénzzel hivatásszerűen foglalkozók nagyobb figyelmet fordítsanak a forinthamisítványok kiszűrésére annak érdekében, hogy tőlük ne kerülhessen ki hamis pénz a forgalomba.


A pénzhamisítás során valódi kétezer forintos bankjegyről vegyszerekkel a festéket lemosták és az így nyert fémszálas papírra húszezer forintos bankjegyeket nyomtattak.

UV-lámpával harcolnak a kereskedők

A kereskedők is mind felkészültebbek a hamis pénzzel szemben. A multinacionális cégek pénztárosai magas szintű képzésben részesülnek bankjegy- és bankkártya-felismerésből, illetve a multik jelentős befektetéseket hajtanak végre a hamis bankjegyek kiszűrésére. Például minden hipermarket pénztárában megtalálható az uv-átvilágító. A kis boltok veszélyeztetettebbek ezen a téren, ugyanis az eladók kevésbé képzettek, bár saját jól felfogott érdekük a hamis pénz megkülönböztetése.

A legnagyobb balhé

A forint történetében a legnagyobb mértékű hamisítást 1999-ben követték el, akkor ofszetnyomtatással 5000 forintosokat állítottak elő. Azóta a forinthamisítás mértéke tolerálható határok - évi 8-15 ezer bankjegy - között ingadozik. Egymillió forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év alatt mintegy 35 hamisítvány jut, ami nemzetközi összehasonlításban elfogadható.

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség továbbra is nagyon alacsony. Az euró hamisítása továbbra sem jelentős, 2006 negyedik negyedévében mindössze 175 darab forgalomból kiszűrt euróhamisítványt vizsgáltak a szakértők. A valuták között az euró a legnépszerűbb, 48 százalékot képvisel a felderített esetek számát tekintve, majd az amerikai dollár következik 40 százalékkal, s a maradék oszlik meg a többi valuta között. A hamis eurócímletek közül magasan az 50 eurós vezet, majd az ötszázas és a kétszázas következik. A legtöbb hamis eurót 2003-ban találták Magyarországon.