Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Medgyessy: jogosak a német vállalatok bírálatai

2002.05.14. 14:56
A leendő magyar miniszterelnök osztja a német befektetők bírálatait a Magyarországon tapasztalható gazdasági torzulásokat illetően - írta kedden a Handelsblatt.
Medgyessy Péter
Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetéséből a német üzleti és pénzügyi körök vezető újságának budapesti tudósítója, Reinhold Vetter kiemelte: a leendő kormányfő elismerte a Német-Magyar Gazdasági Kamara legutóbbi konjunktúra-jelentésében foglalt bírálatok jogosságát. Egyben kilátásba helyezte a szakközépiskolák kapacitásának növelését és az oktatás színvonalának javítását.

A miniszterelnök-jelölt magasnak tartja az adók és illetékek mértékét is, ugyanakkor visszautasította azt a vélekedést, miszerint a termelékenységhez viszonyítva túl magasak volnának a magyarországi bérek.

Az interjúban Medgyessy megerősítette: semmi esetre sem fogja utánozni elődjét, aki nacionalista kijelentésekre ragadtatta magát a külföldi tőkével és pénzügyi körökkel szemben.

Külföldi befektetők is pályázhatnak a Mol gázüzletágára

Medgyessy egyúttal elutasította a Mol Rt. gázüzletágának állami megvásárlását, nem zárva ki azt, hogy külföldi érdeklődők is lehetőséghez juthatnak az értékesítésben. Mint a Handelsblatt emlékeztetett rá, korábban a német Ruhrgas AG is szeretett volna részesedést szerezni a Mol Rt.-ben.

A beszélgetés során a leendő kormányfő leszögezte: egyelőre nem kíván változtatni a lakossági gázárakon.

Mi legyen a versenyellenes támogatásokkal

Medgyessy Péter nem vallott egyértelműen színt arról, mikor törli el a majdani kormány a nagy beruházóknak (mint például az Audi) biztosított adókedvezményeket, amelyek szálkát jelentenek az EU versenyügyi biztosának a szemében.

"Ezt nem halogathatjuk a végtelenségig, és meg fogjuk találni a megfelelő időpontot a kedvezmény megszüntetésére" - idézte Medgyessy szavait a Handelsblatt.