Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Medgyessy: jogosak a német vállalatok bírálatai

2002.05.14. 14:56
A leendő magyar miniszterelnök osztja a német befektetők bírálatait a Magyarországon tapasztalható gazdasági torzulásokat illetően - írta kedden a Handelsblatt.
Medgyessy Péter
Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetéséből a német üzleti és pénzügyi körök vezető újságának budapesti tudósítója, Reinhold Vetter kiemelte: a leendő kormányfő elismerte a Német-Magyar Gazdasági Kamara legutóbbi konjunktúra-jelentésében foglalt bírálatok jogosságát. Egyben kilátásba helyezte a szakközépiskolák kapacitásának növelését és az oktatás színvonalának javítását.

A miniszterelnök-jelölt magasnak tartja az adók és illetékek mértékét is, ugyanakkor visszautasította azt a vélekedést, miszerint a termelékenységhez viszonyítva túl magasak volnának a magyarországi bérek.

Az interjúban Medgyessy megerősítette: semmi esetre sem fogja utánozni elődjét, aki nacionalista kijelentésekre ragadtatta magát a külföldi tőkével és pénzügyi körökkel szemben.

Külföldi befektetők is pályázhatnak a Mol gázüzletágára

Medgyessy egyúttal elutasította a Mol Rt. gázüzletágának állami megvásárlását, nem zárva ki azt, hogy külföldi érdeklődők is lehetőséghez juthatnak az értékesítésben. Mint a Handelsblatt emlékeztetett rá, korábban a német Ruhrgas AG is szeretett volna részesedést szerezni a Mol Rt.-ben.

A beszélgetés során a leendő kormányfő leszögezte: egyelőre nem kíván változtatni a lakossági gázárakon.

Mi legyen a versenyellenes támogatásokkal

Medgyessy Péter nem vallott egyértelműen színt arról, mikor törli el a majdani kormány a nagy beruházóknak (mint például az Audi) biztosított adókedvezményeket, amelyek szálkát jelentenek az EU versenyügyi biztosának a szemében.

"Ezt nem halogathatjuk a végtelenségig, és meg fogjuk találni a megfelelő időpontot a kedvezmény megszüntetésére" - idézte Medgyessy szavait a Handelsblatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?