Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A külföldi cégek védik adókedvezményeiket

2002.08.30. 11:10
A magyarországi külföldi beruházók védekeznek a beruházási feltételek romlása ellen, Brüsszel viszont arra akarja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy építse le az adókedvezmények rendszerét - írta pénteki számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap.
Mint a napilap megállapítja, a Magyarországon működő külföldi vállalatok vezető szintjein intenzív beszélgetések témája, hogyan alakulnak a beruházási feltételek a jövőben.

A jelenlegi törvények értelmében a cégeknek akár tíz évig sem kell társasági adót és helyi adót fizetniük, ha eleget tesznek bizonyos beruházási és foglalkoztatási előírásoknak.

Az EU versenyellenesnek tartja a magyar ösztönzőrendszert

Az Európai Bizottság, különösen Mario Monti, az ügyben illetékes biztos az ilyen ösztönzőket nem tartja az EU szabályaival összhangban lévőknek, mert versenyellenesek.

Az új balliberális kormány már csak azért is nyomás alatt van, mert a belépési tárgyalásokon lehetőleg még az elkövetkezendő hetekben le szeretné zárni a versenyfejezetet.

Az Audi már Brüsszelben is aktív, hogy elhárítsa saját beruházási feltételeinek esetleges megromlását. Más vállalatok azt fontolgatják, hogy magyar bíróságok elé mennek. Megint mások hangosan gondolkodnak arról, hogy a jövőben erőteljesebben ruháznak be más országokban. Szerzett jogaik védelmében főleg az alkotmánybíróságra számítanak - írta a Handelsblatt.

Medgyessy új beruházásösztönző törvényt ígér

Medgyessy Péter miniszterelnök kormánya kompromisszumokat keres. Az egyik megoldás az lehetne, hogy adómentesség helyett más vonzó ajánlatokkal állnának elő: ilyen lehetne, hogy a kormány juttatásokkal támogatná a képzést és az átképzést, vagy átvállalná a közművesítési költségeket.

Beruházást ösztönző lehetne az infrastrukturális tervezetek finanszírozása az EU regionális alapjából, amely Magyarország rendelkezésére áll majd a belépés után - írta a német gazdasági újság.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a brüsszeli bizottságnak, a magyar kormánynak és a beruházóknak lépniük kell. Mindenesetre Medgyessy Péter az Audi Hungaria Motor győri rendezvényén bejelentette, hogy a kormány még ebben az évben új beruházásösztönző törvényt kíván a parlament elé terjeszteni, amely új ösztönzőket fog kínálni- írta a német gazdasági lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!