Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Elkészült a Hankook dunaújvárosi gumigyára

2007.03.07. 07:40
A hónap végén elkezdődhet a próbaüzem a dél-koreai Hankook Tire Ltd. több mint 100 ezer négyzetméteres dunaújvárosi gumigyárában. Végleges döntés született arról is, hogy a beruházás második szakaszának építése 2008 második felében kezdődik.

Miután a kivitelezési munkák, sőt a technológia telepítése is nagyrészt befejeződött, immár nincs akadálya annak, hogy március végén elkezdődhessen a próbaüzem a dél-koreai Hankook Tire Ltd. dunaújvárosi gumigyárában - erősítették meg a Napi Gazdaság információit a társaság európai központjában.

Végleges döntés született arról is, hogy a most elkészült 105 ezer négyzetméteres üzemi területen a gyártás a korábbi terveknél hamarabb, már május 15-én elkezdődik, ami lehetővé teszi azt, hogy a termelés felfuttatását is előbbre hozzák. Így az 56 hektáros területen, Dunaújváros és Rácalmás között felépített gyár jövő év márciusától már teljes kapacitással termel, és 1500 dolgozót foglalkoztatva naponta 15 ezer gumiabroncs előállítására lesz képes.

A beruházás második ütemének kivitelezése 2008 második felében kezdődik s 2010-ig tart. Ekkor újabb 53 ezer négyzetméternyi gyártóterületet építenek. Hozzátették, a Hankook Tire Magyarország Kft. által működtetett, több mint 130 milliárd forintos költséggel felépített, összesen 158 ezer négyzetméteres üzem az évtized végétől évente 10 millió darab, különböző típusú gumiabroncsot gyárt majd.

A Napi Gazdaság információi szerint a Hankook magyar cége eddig több mint félszáz, az ország különböző pontjain működő beszállítóval kötött - összességében milliárdos nagyságrendű - beszállítói szerződést, döntő részük középvállalkozás. Többen jó üzletet remélnek például a dolgozók étkeztetésétől, szállításától, sőt még egészségügyi ellátásától is.