Valér
4 °C
8 °C

Épülhet a Hankook-gyár

2006.05.23. 13:25
Az országos környezetvédelmi főfelügyelőség másodfokon is jóváhagyta a Hankook dunaújvárosi beruházására kiadott környezetvédelmi engedélyt - tudta meg az Index. A döntés azt jelenti, hogy a koreai cég elkezdheti az építési engedélyeztetési eljárást, hacsak az eredeti döntés ellen fellebbező Levegő Munkacsoport nem kéri jogszabálysértés miatt a bíróság eljárását, illetve a keresettel egyidejűleg az építési engedély kiadásának felfüggesztését.

Pénteken megszületett az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen a másodfokú, jogerős határozat a dunaújvárosi Hankook-beruházás környezetvédelmi engedélyéről, amely minimális változtatásokkal jóváhagyta az első fokon kiadott zöldhatósági engedélyt - értesült az Index.

Az első fokon eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen megerősítették információinkat. Szabóné Schmidt Mária igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta: az országos zöldhatóság döntését hétfőn postázták a fellebbezést benyújtó Levegő Munkacsoportnak és az ügy többi érintettjének.

Káros a környezetre és a gazdaságra?

A regionális környezetvédelmi felügyelőség február végén adta ki az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt a dunaújvárosi ipari parkban több mint tízmilliárd forintos állami támogatással megépíteni tervezett gumiabroncsgyárra. A Hankook az üzemben 1500 embernek, a gazdasági kormányzat számításai szerint a beszállítókkal együtt 3-4 ezer embernek adna munkát.

Az építési engedélyeztetéshez szükséges, első fokon kiadott környezetvédelmi engedély elleni fellebbezésben a Levegő Munkacsoport nemcsak a beruházás környezetre gyakorolt hatását emelte ki, a zöldszervezet szerint a nemzetgazdaságra is káros az abroncsgyár megépítése.

Kifogások 17 pontban

A 12 oldalas fellebbezésben a Levegő azt írta, hogy a környezeti állapot romlásából fakadó kár elérheti a 100 milliárd forintot, de a beruházás emellett "gazdaságunkat legalább tíz évvel visszahúzza", mert a gyártani tervezett termék "alacsony műszaki színvonala mellett fajlagosan magas energia- és nyersanyagigényű".

A munkacsoport összesen 17 pontban sorolta kifogásait, az idezetteken túl azt, hogy a gyártás rendkívül tűzveszélyes anyagokkal dolgozik és ilyen termékeket állít elő, valamint, hogy a térségben megnövekszik a kamionforgalom. Több pontban kifogásolták és "általánosságban pontatlan, fontos adatokat nem közlő" minősítéssel illették az előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt is.

Végrehajtás vagy felfüggesztés?

A fellebbezést március elején nyújtotta be a Levegő az első fokon is eljáró regionális zöldhatósághoz, amelynek ugyan joga lett volna a másodfokú eljárás lefolytatására, de nem akart a saját hatáskörében ismét eljárni - mondta Szabóné Schmidt Mária. Ezért az országos főfelügyelőséghez továbbították az ügyet, amely lényegben változtatás nélkül hagyta helyben az első fokú eljárást és döntést, igaz, eggyel növelte a Hankook által betartandó előírások számát.

A hivatalos megfogalmazás szerint ez a döntés államigazgatási úton jogerős és végrehajtható, vagyis a Hankook elvileg elkezdheti az építési engedélyeztetést. Ezt az akadályozhatja meg, ha a Levegő Munkacsoport bírósághoz fordul - jogszabálysértésre hivatkozva megtehetik, bár a fellebbezésben ilyen észrevétel nem volt -, és a kereset benyújtásával egyidejűleg kéri az engedély végrehajtásának felfüggesztését.

Döntés előtt olvasni akarnak

Hogy ez megtörténik-e, egyelőre még nem lehet tudni, csak valószínűsíteni. A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András az Indextől tudta meg, hogy megszületett a jogerős döntés, és azt látatlanban nem akarta kommentálni. "Meg kell nézni, mit tartalmaz a határozat, majd utána, minden körülményt figyelembe véve fogunk dönteni" - fogalmazott. Hozzátette: szerinte fenn kell tartaniuk a fellebbezésben megfogalmazott, 17 pontba szedett megállapításaikat.