Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország gumiország

2007.05.30. 09:25
2010-re évi tízmillió abroncsot tervez gyártani a Hankook Magyarországon. A Bridgestone kapacitása 2009-ben 1,9 millió lesz, és fejleszt a Michelin is.

Rövidesen, még júniusban megkezdi az exportot a dunaújvárosi Hankook Tire Magyarország Kft. gumiabroncsgyár. Az 535 millió euróba került, 110 ezer négyzetméteres üzemben márciusban végezték a termelőberendezések próbáját, és a közel 800 fős létszámot július elejére 1100-ra bővítik. Az idén mintegy 1,5 millió abroncsot szállítanak exportra, jövőre ötmillió a terv, 2010-ben pedig már 1500 alkalmazott készít 10 milliót.

A Hankook Tire Magyarország a japán és a dél-koreai márkák európai gyárai mellett egyebek között a Fordnak, a Renault-nak, a Volkswagennek és az Audinak is szállít. A dél-koreai anyacég 2010-re - közel megduplázva piaci részesedését földrészünkön - el szeretné érni a 8 százalékot. Ebben segíthet a magyar leányvállalat. A hazai piac 45 százalékát lefedő Hankook árbevételének 70 százalékát tengerentúli eladásai adják, ám gyárai csak Ázsiában vannak: két dél-koreai üzeme együttesen 37,5 millió abroncsot bocsátott ki tavaly, a két kínai pedig 25,5 milliót.

A Hankook Tire Dél-Koreában és Kínában több mint 11 ezer embernek ad munkát, s múlt évi árbevétele - 500 milliós emelkedéssel - elérte a 3 milliárd dollárt. Ugyanakkor szintén 2010-re az idei 69 millió abroncs helyett már 80 millió szerepel a termelési tervben - ezzel a Hankook a gyártók toplistáján a hetedikről az ötödik helyre emelkedne.

A Bridgestone jövőre kezd

Időközben elkészült a világ legnagyobb abroncsgyártó csoportja, a Bridgestone tatabányai gyára is. A Tatabánya-Környe Ipari Parkban 190 millió euróba kerülő üzem körül már a parkosítás is befejeződött, így a gépsorok telepítését követően a jövő év elején kezdődhet a munka. A tervek szerint 200 alkalmazott évi 1,6 millió abroncsot gyárthat 2009-től Tatabányán.

A Bridgestone - amely 1988-ban vásárolta fel az akkor második legnagyobb amerikai gyártót, a Firestone-t, majd a Daytont is bekebelezte - a világpiac meghatározó szereplői között van: a francia Michelin Európában, az amerikai Goodyear Észak-Amerikában, a japán Bridgestone Ázsiában vitathatatlan éllovas. Magyarországi beruházását azzal indokolta a világcég, hogy hat európai gyára már nem képes kielégíteni a piaci igényeket. Tatabánya mellett a kiváló infrastruktúra, a jól képzett munkaerő és az autópálya közelsége miatt döntöttek.

Gyárt a Michelin is

Kiegészíti a magyarországi gumigyártási palettát az, hogy az egykori Taurust megvásárló Michelin csoport magyar leányvállalata, a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. tavalyelőtt Nyíregyházán megkezdte a minőségi személyautó-abroncsok előállítását is. A múlt évi 800 ezer személykocsi-, 500 ezer teherautó- és 200 ezer traktorabroncs után százezerrel emelni kívánja teherkocsiabroncs-kibocsátását.