Judit
3 °C
7 °C

Fejlesztést is hoz a Hankook

2006.07.11. 08:51
Harminc főt foglalkoztató fejlesztőközpont lesz a dunaújvárosi Hankook gyár területén. A termelésirányító magyar mérnökök már Dél-Koreában vannak továbbképzésen.

Kutatás-fejlesztést is hoz Magyarországra a Hankook Tire – tudta meg a Világgazdaság. A dél-koreai cég Dunaújvárosban épülő első európai gyárának alapkőletétele pénteken lesz. A beruházás teljes értéke 533 millió euróra rúg, összesen 1500 munkahelyet teremt közvetlenül, és közvetve további 750 állás létrejöttét segítheti. Jövő júniusra az összesen 110 ezer négyzetméter alapterületű épületekben a gyártócsarnokok mellett több mint 30 főt foglalkoztató fejlesztőközpont is lesz. A Világgazdaság értesülése szerint az első húsz magyar szakember már Dél-Koreában van továbbképzésen. Erre azért van szükség, mert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem polimer- és gumiipari tanszékén évente csupán 10-14 szakember diplomázik, s emiatt a cég vegyész- és gépészmérnököket keres a termelésirányítói posztokra. Az anyacégnél összesen 200 mérnök és csoportvezető továbbképzésére kerül sor egy éven belül.

A Hankook Tire – a világ nyolcadik legnagyobb gumiabroncsgyártója – tavalyi döntése szerint a teljes európai régióra is ki szeretné terjeszteni üzleti tevékenységét. Hosszas tárgyalássorozat után Dunaújvárost választották beruházásuk helyszínéül. A tervek szerint az új üzem 2007 nyarán kezdi meg a termelést, és 2010-ben már évi 10 millió abroncsot gyárt majd.

Kötelezettségek

Az építkezés azután kezdődhet meg, hogy május végén megszületett a megállapodás a Levegő Munkacsoport és a dél-koreai vállalat között két fontos kérdésben. Eszerint a Hankook vállalta, hogy noha az Európai Unióban csak 2010-től tiltják bizonyos adalék anyagok használatát a gumiabroncsgyártás során, a dunaújvárosi egység azonban már a termelés indulásakor a legkorszerűbb technológiát alkalmazza. Másrészt már a kezdetektől a késztermék 15-20 százalékát hajóval, három-öt százalékát vasúton szállítják, és a későbbiekben tovább csökkentik a közúti szállítás arányát.

Az óriásberuházáshoz a Hankook Tire Magyarország Kft. és a nemzetközi pénzintézetek egy csoportja áprilisban 100 millió eurós – mintegy 26 milliárd forint értékű – kölcsönről szóló megállapodást írt alá. A szindikált hitelmegállapodást a legnagyobb dél-koreai, állami tulajdonban lévő bank, a szöuli Koreai Fejlesztési Bank (The Korea Development Bank, KDB) hozta tető alá, és a Hankook Tire Co. vállalja a garanciát a tranzakcióért.

A Hankook–KDB-szerződés szerint a KDB a magyarországi Hankook-beruházás pénzügyi finanszírozója. A bank emellett tanácsadó szerepet tölt be a beruházás során. Az ötéves futamidejű kölcsönszerződés jelentős lépés a gumiabroncsgyártó tervezett magyarországi üzemének létrehozásához szükséges anyagi háttér megteremtésében. Amint azt a KDB bejelentette, magyarországi leányvállalata jelentős szerepet kapott a Hankook beruházásában.

Kedvezményes munka

Két hete pedig az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a dunaújvárosi projekthez a Hankook 15,881 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesüljön. A dotáció garancia, illetve adókedvezmény formájában segíti az üzemalapítást. A Hankook Tire Dél-Koreában és Kínában több mint 11 ezer embernek ad munkát, és elmúlt évi árbevétele elérte a 2,5 milliárd dollárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?