Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Fejlesztést is hoz a Hankook

2006.07.11. 08:51
Harminc főt foglalkoztató fejlesztőközpont lesz a dunaújvárosi Hankook gyár területén. A termelésirányító magyar mérnökök már Dél-Koreában vannak továbbképzésen.

Kutatás-fejlesztést is hoz Magyarországra a Hankook Tire – tudta meg a Világgazdaság. A dél-koreai cég Dunaújvárosban épülő első európai gyárának alapkőletétele pénteken lesz. A beruházás teljes értéke 533 millió euróra rúg, összesen 1500 munkahelyet teremt közvetlenül, és közvetve további 750 állás létrejöttét segítheti. Jövő júniusra az összesen 110 ezer négyzetméter alapterületű épületekben a gyártócsarnokok mellett több mint 30 főt foglalkoztató fejlesztőközpont is lesz. A Világgazdaság értesülése szerint az első húsz magyar szakember már Dél-Koreában van továbbképzésen. Erre azért van szükség, mert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem polimer- és gumiipari tanszékén évente csupán 10-14 szakember diplomázik, s emiatt a cég vegyész- és gépészmérnököket keres a termelésirányítói posztokra. Az anyacégnél összesen 200 mérnök és csoportvezető továbbképzésére kerül sor egy éven belül.

A Hankook Tire – a világ nyolcadik legnagyobb gumiabroncsgyártója – tavalyi döntése szerint a teljes európai régióra is ki szeretné terjeszteni üzleti tevékenységét. Hosszas tárgyalássorozat után Dunaújvárost választották beruházásuk helyszínéül. A tervek szerint az új üzem 2007 nyarán kezdi meg a termelést, és 2010-ben már évi 10 millió abroncsot gyárt majd.

Kötelezettségek

Az építkezés azután kezdődhet meg, hogy május végén megszületett a megállapodás a Levegő Munkacsoport és a dél-koreai vállalat között két fontos kérdésben. Eszerint a Hankook vállalta, hogy noha az Európai Unióban csak 2010-től tiltják bizonyos adalék anyagok használatát a gumiabroncsgyártás során, a dunaújvárosi egység azonban már a termelés indulásakor a legkorszerűbb technológiát alkalmazza. Másrészt már a kezdetektől a késztermék 15-20 százalékát hajóval, három-öt százalékát vasúton szállítják, és a későbbiekben tovább csökkentik a közúti szállítás arányát.

Az óriásberuházáshoz a Hankook Tire Magyarország Kft. és a nemzetközi pénzintézetek egy csoportja áprilisban 100 millió eurós – mintegy 26 milliárd forint értékű – kölcsönről szóló megállapodást írt alá. A szindikált hitelmegállapodást a legnagyobb dél-koreai, állami tulajdonban lévő bank, a szöuli Koreai Fejlesztési Bank (The Korea Development Bank, KDB) hozta tető alá, és a Hankook Tire Co. vállalja a garanciát a tranzakcióért.

A Hankook–KDB-szerződés szerint a KDB a magyarországi Hankook-beruházás pénzügyi finanszírozója. A bank emellett tanácsadó szerepet tölt be a beruházás során. Az ötéves futamidejű kölcsönszerződés jelentős lépés a gumiabroncsgyártó tervezett magyarországi üzemének létrehozásához szükséges anyagi háttér megteremtésében. Amint azt a KDB bejelentette, magyarországi leányvállalata jelentős szerepet kapott a Hankook beruházásában.

Kedvezményes munka

Két hete pedig az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a dunaújvárosi projekthez a Hankook 15,881 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesüljön. A dotáció garancia, illetve adókedvezmény formájában segíti az üzemalapítást. A Hankook Tire Dél-Koreában és Kínában több mint 11 ezer embernek ad munkát, és elmúlt évi árbevétele elérte a 2,5 milliárd dollárt.