István, Vajk
17 °C
34 °C

Drága három gyerekkel nyaralni

2008.03.17. 08:14
Két felnőtt és két gyerek még aludhat egy szobában pótágyakkal. Három gyerek már nem fér el, így egy plusz szobát kell kivenni a családnak. De akkor elvesznek a gyerekek után kapott kedvezmények. A nagycsaládok drágábban utaznak.

Háromgyerekes családok nagyon nehezen találnak olyan szállodát, melynél egy szobában, pótágyakkal aludhatnának. Általában azt a megoldást kell választaniuk, hogy két szobát kell kivenniük, csak így oldható meg a pótágyazás. Ebben az esetben azonban nem tudják igénybe venni a gyerekek után járó kedvezményeket, így drágábban utaznak. Kétgyermekes családok sokkal könnyebben találnak olyan úticélt, ahol egy szobában lehetnek, ilyenkor még a családi kedvezmény is igénybe vehető, vagyis a 12 év (a legtöbb helyen a korhatár) alatti gyermekek után jeletős engedményt kapnak az árból.

Nem lehet általánosítani, de igaz, hogy sokkal kevesebb a nagycsaládok számára tervezett szoba – nyilatkozta az Indexnek Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. A gyerekek után járó kedvezmény mértéke a szállodától függ, általában 12 éves kor alatt engednek az árból, de vannak olyan hotelek is, ahol 15 vagy 3 év a korhatár. A klasszikus szállodákban kevesebb a nagyobb szoba, ilyeneket inkább apartmanszállókban találni.

Az, hogy van-e családi szoba, függ például az utazási irodától – több cég nem foglal nagyobb szobákat, mert nagyon kicsi ezekre az igény és csak üresen állnának – mondta Molnár Gabriella. Ez a helyzet például a Kartago Toursnál, ők a tömegturizmusra álltak rá, kétágyas szobákat foglalnak le külföldön, mert döntően ezeket keresik az utazni vágyók.

A külföldi szállodák nem erre vannak kitalálva – magyarázták a Kartago Toursnál. Nagyon kevés az olyan szoba, ahová befér öt fő. A nemzetközi turizmusban az egy pótágy az elfogadott, a szállodák legfeljebb így tudnak családokat elszállásolni. Csak elvétve fordulnak elő nagyobb, családi szobák. A turisztikai iroda marketingese szerint ilyen hotelekben megoldás lehet, ha az egyik felnőtt egy gyerekkel az egyik szobában, a másik felnőtt két gyerekkel a másik szobában foglal helyet. Így is ki kell fizetni két szoba árát, de legalább a gyerekek után megkapják a kedvezményeket.

A Neckermannál a családi szobák iránt nagy a kereslet minden nyáron. Sokszor külön kérik az utasok a két egybenyitható szoba lehetőségét. Időként azonban nehézséget okozhat, hogy a magyar utasok a többi európai utazókhoz képest később foglalják le a nyaralásaikat és addigra a családi szobák hiánycikké válnak. Az utazási irodánál ennek kiküszöbölésére hozták létre az előfoglalási kedvezményt, hogy ezzel is biztassák az embereket arra, hogy gondoljanak a nyaralásukra előre és foglalják le a szállást akkor, amikor még nagy a választék. Háromgyerekes családoknak a Neckermann ajánlatában Törökország, Bulgária, Egyiptom, Tunézia, Kos, Kréta, Teneriffe, Mallorca szerepel.