Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Használt lakás: kívül tágasabb

2005.11.24. 12:01
Van miből válogatniuk azoknak, akik a Fészekrakó program 12 milliós határát figyelembe véve használt lakás vásárlásában gondolkodnak, azonban nagyobb alapterületű otthonokból Bel-Budán és a Belvárosban eléggé behatárolt a kínálat, a központtól távolabbi kerületekben viszont akár 3 szobás ingatlanok közül is lehet ennyi pénzből válogatni - áll a Duna House legfrissebb piaci körképében.
Az I. kerületben ennyi pénzért használt lakásból elvétve akad csak néhány a kínálatban, néhány kis alapterületű, jellemzően földszinti lakás közül válogathatunk. Ugyanez a helyzet a II. kerületben is, itt is kevés lakás van a piacon ebben az árkategóriában, ezek döntően a Margit körút környékén helyezkednek el. A XII. kerületben szintén nagyon szűkös a kínálat, azonban kis szerencsével szép kilátással rendelkező garzonlakásra bukkanhatunk. A három elit budai kerületben a legolcsóbb lakást 7,6 millió forintért kínálják, a négyzetméterár átlagosan 330 000 forint - mondja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

Budán nehéz

Nagyobb a választási lehetőség a III. kerületben, ott a kínálat nagy részét a lakótelepi lakások adják, melyekhez 7,5 millió forintos ártól kezdve juthatunk hozzá. Kétszobás lakást már 9,5 millióért vehetünk a Flórián térnél vagy Békásmegyeren. Belső-óbudai társasházi lakások is szerepelnek a 12 millió alatti kínálatban, ezek mérete jellemzően 35-40 négyzetméter. A népszerű Pók utcai lakótelepen is találunk ennyiért lakást, azonban annak nagysága csak 27 négyzetméter, a nagyobb lakásokat itt jóval drágábban árulják. A panelpiacon nagy eltérések lehetnek az egyes lakások között, Békásmegyeren néhány háznak például saját portaszolgálata van. Fontos szempont lehet, hogy a házban zajlott vagy zajlik-e valamilyen felújítási program, mely később emeli a lakás értékét, illetve könnyebben eladhatóvá teszi azt.

Az egyre népszerűbbnek számító XI. kerületben is válogathatunk a lakótelepi panellakások közül, 12 millióért már a viszonylag jó hírű Gazdagréten is vásárolható 55 négyzetméteres ingatlan. Az árak 9 millió forinttól kezdődnek, ez alatt még a régebbi, Tétényi úti és Fehérvári úti lakótelepeken is csak elvétve van kínálat, de néhány jórészt kis alapterületű, téglaépítésű társasházi lakás közül is választhatunk a kerület belső részein, 35-40 négyzetméteres lakásnagyságig. Ebben az árszegmensben a lakások átlagos négyzetméterára 270 ezer forint körül alakul, de például az Etele úti lakótelepen már 200 ezer forintra is lecsökken a négyzetméterár.

Belvárosban könnyebb

Áttérve a pesti oldalra, a külföldi vásárlók egyik kedvelt területének számító V. kerületben gyakorlatilag ennyi pénzért nincs kínálat, a néhány, 10-11 millió forintért eladó lakás szinte kizárólag egyszobás, földszinti garzon. A VI. kerületben már nagyobbak a lehetőségek, azonban a kínálat jó részét itt is inkább a földszinti, felújítandó lakások adják - ezekből jellemzően 40 négyzetméter körüliek vannak a piacon, átlagosan 260-280 ezer forintos négyzetméterárakkal. A VII. kerületben 10 millió forint alatt ismét csak az egyszobás, jórészt udvari garzonokból lehet válogatni, azonban a kicsivel a 12 milliós határ alatt már jó állapotú, kétszobás lakást is kínálnak például a Garay tér környékén.

Az intenzív felújítás alatt álló VIII. kerületben széles a kínálat, itt a vásárlás már akár 5 millió forintért is elképzelhető - ezért 30 négyzetméter alapterületű egyszobás garzont kapunk. 7 millióért 2 szobás, 40 négyzetméteres lakás is megvásárolható a Karácsony Sándor utcában, míg 12 millióért már 60 négyzetméteres, 2-3 szobás lakások is kaphatóak. Az átlagos négyeztméterár ebben az árkategóriában 211 ezer forint, de számos lakás már 150-170 ezer forintos négyzetméteráron is elérhető. A szomszédos IX. kerületben is számos 50-60 négyzetméter körüli eladó lakás található, jellemzően a 10-12 millió forint közötti ársávban. A József Attila lakótelepen például 58 négyzetméteres jó állapotú lakást 11,5 millióért kínálnak. Az átlagos négyzetméterár a kerületben 230- 240 ezer forint körül alakul.

Külkerületekben a legolcsóbb

A népszerű XIII. kerületben nagy a 12 millió forint alatti lakáskínálat, az árak a Belváros felé közeledve emelkednek. A Körúthoz közel 10-11 millióért árulnak 40 négyzetméter körüli lakásokat, míg a Kárpát utcai panelházakban pontosan 12 millióért 50 négyzetméteres, jó kilátással rendelkező otthonhoz lehet jutni. A kerület külső részein az árak alacsonyabbak, a Szegedi úton például a teljes Fészekrakó keretet kihasználva már közel 70 négyzetméteres lakáshoz juthatunk, mindenképpen érdemes alaposan körülnézni. Az átlagos négyzetmétár 250 ezer forint, ez a helyszíntől függően jelentősen változhat, a Szent István parkban például a 340 ezer forintot is meghaladhatja. A XIV. kerületben szintén van miből választani, a Nagy Lajos király útja környékén 8 millió forint környékén 40 négyzetmétert adnak, a panelházakban 9-10 millióért már 1,5-2 szobás lakások kínálják magukat.

Újpesten az árak meglehetősen alacsonyak, kevesebb mint 10 millió forintért már 3 szobás panellakást árulnak, a lakótelepeken a négyzetméterár mindössze 150-170 ezer forint. Hasonló a helyzet Kőbányán, ahol szintén bőven lehet válogatni 12 millió forint alatt, a négyeztméterárak hasonlóan alakulnak mint az újpesti panelekben. A felmérésben szereplő legolcsóbb lakás a VIII. kerületben található, és mindössze 4,6 millió forintot kérnek érte, a teljes hitelösszeg kihasználása esetén pedig már 2-3 szobás használt lakások közül is válogathat a leendő vásárló.