Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Havannán tízmillióért bármit kaphatunk

2006.08.29. 09:36
A családi fészekből kirepülő fiatalok első lakásként az ár mellett gyakran preferálják a zöldövezeti elhelyezkedést és a jó megközelíthetőséget. Az Üllői út mellett fekvő dél-pesti, pestszentlőrinci lakótelepeken a fővárosi átlagnál jóval olcsóbban lehet lakást venni. A nem túl jó hírű Havannán tízmillióért bármit kaphatunk, a nosztalgikus nevű KISZ-lakótelepen is csak egymillióval magasabbak az árak.

A XVIII. kerületi, pestszentlőrinci Havanna lakótelep a XX. században hatalmas átalakuláson ment keresztül. A gyárból lett szükséglakásokból felépülő, fallal körülvett állami telepet a II. világháború után bontották le, az önkormányzati tulajdonba kerülő lakásokból álló utolsó panelépületeket az 1980-as évek végén építették.

Rossz hír, jó közlekedés

Bár a társadalmi réteg fokozatosan cserélődik, még mindig elmondható, hogy nincs jó híre a lakótelepnek. Akinek nincs más lehetősége, hogy jobb környezetben, magasabb áron vásároljon pesti lakást, az költözik Havannára - fogalmazott Dejm Edit. A közlekedés fővárosi viszonylatban nem rossz, a piros 136-os busszal húsz perc alatt elérhető a Kőbánya-Kispest metróállomás.

A lakótelep két részre osztható, a Csontváry Kosztka Tivadar és a Havanna utca páros és páratlan oldalán egyaránt találhatóak szalag- vagy lábasházból álló épületek. A távfűtéses panellakások árát a méret mellett azok állapota és az emeleti elhelyezkedés, esetleg az erkély léte befolyásolja. A 20-25 éve épült színes, északnyugati vagy délkeleti fekvésű házak tíz vagy tizenegy emeletesek.

KISZ, Lakatos, Alacska

A legolcsóbb, másfél szobás lakások erkéllyel vagy anélkül 6,5-7,5 millió forintért kaphatók. Az 50-60 négyzetméteres, két-három helyiséges lakások 8-9 millióért vehetők meg, de jellemzően a legnagyobb, 73 négyzetméteres, két és fél szobás, étkezős, erkélyes lakásért sem kell 10 milliónál többet fizetni.

Aki téglalakást szeretne, annak a Havanna közelében, a KISZ-lakótelepen, a Lakatos-telepen vagy az Alacska úti lakótelepen érdemes szétnéznie. Itt egy-két szintes vagy négyemeletes épületekben gázkonvektoros lakásokat is lehet találni, ami a távfűtéshez képest egymillió forinttal növelheti a hasonló elhelyezkedésű és komfortfokozatú otthon árát.