Valér
-2 °C
0 °C

A kormány meghátrált a nyakkendőadó ügyében

2008.04.23. 15:21
A kormány mai ülésén úgy foglalt állást, hogy nem támogatja azt a módosító javaslatot, amely a nyakkendőkre, blúzokra, öltönyökre és hasonló ruhaneműkre is kivetné a kulturális járulékot.

Az ügy előzménye, hogy egy MSZP-s képviselő, jelesül Schiffer János nyújtotta be a szóban forgó indítványt. A parlamentben tegnap a kultusztárca szakállamtitkára még azt mondta, a kormány támogatja a javaslatot, vagyis hogy rójanak ki kulturális járulékot például a nyakkendőre is. Úgy tűnik tehát, most a kormány kihátrált a megmosolyogtató, egyúttal az adókoncepció hiányáról tanúskodó elképzelés mögül.

Ez nem jelent azonban semmit, a végső szót nem a kormány, hanem a parlament mondja ki és még nem lefutott a meccs lapunk meglátása szerint, érhetnek még meglepetések minket. (Holnap egyéként a járulék bevezetésében érdekelt Nemzeti Kulturális Alap vezetői igyekeznek elmagyarázni a kulturális járulék hasznosságát.)

A kulturális tárca közleménye csak a "nyakkendőadós" javaslat mögüli kihátrálásról tanúskodik, azonban nyitva hagyja az "internetadó" kérdését. Vagyis azt, hogy az internet- és mobilszolgáltatás után kivessék-e a kulturális járulékot vagy sem. Ebben a kérdésben már tucatnyi szervezet tiltakozott, de egyelőre a kabinet nem hátrált ki emögül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!