József, Bánk
-7 °C
0 °C

Áfacsapás a használtautó-kereskedőknek

2004.02.03. 10:11
Bajba kerülhetnek a hazai használtautó-kereskedők az EU-csatlakozás után: májustól akár tíz százalékkal is olcsóbb lehet magánemberként behozni a nyugati használt autót, mint hazai kereskedőtől vásárolni - írja a Népszabadság.
A jelentős különbséget ebben az esetben nem a sokat kritizált regisztrációs díj jelenti - ugyanis azt abban az esetben is meg kell fizetni, ha az ember "magánimportőrként" hozza be új autóját -, hanem az új áfatörvény egyik tervezett rendelkezése rontja tovább az üzletet - fogalmaz a napilap.

Hozzuk be saját autónkat

Eddig az jelentette a használtautó-kereskedők számára a nagy üzletet, ha a külföldön megvásárolt, majd kis összegre kiállított számla alapján olcsón megadóztatott autót Magyarországon nagy haszonnal értékesítették.

A kereskedők helyzete azonban már a regisztrációs adó bevezetésével megváltozott, miután megszűnt a számlázási kiskapu. A május elsejével életbe lépő új áfatörvénnyel pedig tovább romlik, az új szabályozás ugyanis a magánvásárlást helyezi előtérbe, a tervezet értelmében a használt gépkocsi vásárlása semmiben sem fog különbözni egy tábla csokoládé vagy egy kabát külföldi beszerzésétől - fogalmaz a Népszabadság, ugyanis a termékek áfáját az adott országban az ott érvényben lévő kulcs szerint kell majd megfizetni.

A magyarországi 25 százalékos kulccsal ellentétben Németországban és Spanyolországban például csupán 16 százalék, Luxemburgban pedig 15 százalék a legmagasabb áfakulcs - hoz példákat a Népszabadság. Így az új áfatörvény abban teszi érdekelté a magyarokat, hogy maguk keressék meg külföldön azt az autót, amelyet meg szeretnének vásárolni. Azonban a megtakarítás csak akkor érhető el, ha az autót nem értékesítik tovább otthon, ugyanis ha egy magyar cég kint megveszi a kocsit, majd itthon eladja, a végső vevő a hazai viszonyoknak megfelelően ugyanúgy 25 százalék áfát fizet.

Az új autó áfaterhe nem változik

A Népszabadság előrejelzése szerint a használttal ellentétben új autót azonban biztosan nem fognak tömegével vásárolni külföldön, a márkakereskedőket ugyanis védi a leendő áfatörvény. Új gépkocsi vásárlásakor nem a németországi 16, hanem az itthoni 25 százalék áfát kell utólag megfizetnie az újdonsült tulajdonosnak, önbevallás alapján. A magánszemélyeknek külön bevallást kell készíteniük, míg a vállalkozásoknak a rendes bevallás során kell ezzel a tétellel számolni.