Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Családi ház potomért

2006.06.02. 09:13
Az Otthon Centrum kínálatában szereplő legolcsóbb budapesti sorházi lakás 6,9 millió forintba kerül, de Zalában 1,9 millióért felújítandó, kétszobás, 70 négyzetméteres házat lehet venni, 3 ezer négyzetméteres kerttel - áll a társaság MTI-hez eljuttatott összeállításában, amelyet a saját adatbázisából készített.

Az Otthon Centrum kínálatában szereplő legolcsóbb budapesti sorházi lakás 6,9 millió forintba kerül, de Zalában 1,9 millióért felújítandó, kétszobás, 70 négyzetméteres házat lehet venni, 3 ezer négyzetméteres kerttel - áll a társaság MTI-hez eljuttatott összeállításában, amelyet a saját adatbázisából készített.

Szinte hihetetlen, de a használt lakások között az Otthon Centrum kínálatában 6,9 millió forintos áron szerepel egy budafoki sorházas lakás, saját parkolóval (igaz, a lakás csak nagyobb garzon méretű). Csepelen 7,6 és 9,5 millió forint között lehet válogatni 200-500 négyzetméteres, saját kertes házak közül. Egy 48 négyzetméteres, 1+2 félszobás, 2005-ben felújított családi ház például 8,5 millióért megvehető. A pesti oldal magas presztízsű XVI. kerületében - Sashalmon - ennél egymillióval drágábban 40 négyzetméteres, továbbépíthető házrészhez lehet jutni.

Panel és tégla

A paneles lakások kínálata bőséges Budapesten. Az említett budafoki sorház áráért VIII. kerületi, erkélyes, III. emeleti garzon vásárolható. Rákoskeresztúri, kispesti, illetve Havanna lakótelepi lakásokból válogathatunk 7 és 7,5 millió között. Ugyancsak 7,4 milliós áron Budán, a XI. kerületben (Kelenföldön) is eladó egy nagy teraszos, XII. emeleti garzon.

A legolcsóbb kategóriát a régi építésű téglaházak lakásai képviselik a fővárosban, de Budát ebben az esetben elfelejthetjük. Pesten a ferencvárosi rehabilitációs területen, a Klinikák metrómegállónál egy II. emeleti, felújítandó, cserépkályhás garzon tulajdonosa lehet, aki 4,8 millió forintot ad érte. Ha fontos a lakás jó állapota, a VIII. kerületben, a Baross utcában vásárolható I. emeleti, felújított garzon 5,4 millióért. (Ahogy a lift nélküli négyemeletes paneleknél a IV. emeleti, a régi társasházak esetében a földszinti belső udvari lakások a legolcsóbbak.)

Újak húszmilliótól

Az új lakásoknál (a családi-, iker- és sorház kategóriában) 20 millió forintnál kezdődnek az árak, a méret pedig minimum 70-75 négyzetméter. A XVII. és XVIII. kerületben bő a kínálat 21-23 millió közötti áron, tipikusan 1+3 fél-, vagy 2+2 félszobás elrendezéssel, és akár 880 négyzetméteres saját kerttel. Gyakori ugyanakkor, hogy a festés, burkolás és a szaniterek nincsenek benn a kínálati árban.

Az új társasházi lakások közel duplájába kerülnek a használtaknak. Például a X. kerületi nagyobb beruházások mellett a budai XXII. kerületben is kapható egy-másfél szobás, 26-32 négyzetméteres lakás 8 és 9 millió forint között. Kőbányán földszinti, 30 négyzetméteres garzon kerül ennyibe, majdnem lakás méretű saját kertrésszel és nagy terasszal.

Pajtával és istállóval

Vidéken az árak jóval alacsonyabbak. A falvakban a fővárosi árakhoz szokottaknak gyakran döbbenetesen olcsóak a családi házak. Például az Otthon Centrum kínálatában található Zala megyében 1,9 milliós áron hirdetett felújítandó, kétszobás, 70 négyzetméteres ház, 3 ezer négyzetméteres kerttel. Vagy a másik ajánlat arrafelé: négy éve felújított hasonló méretű ház, pajtával és istállóval, 2,5 millióért. Szabolcsban, Tokajtól pár falura 100 négyzetméteres ház 1400 négyzetméteres kerttel kerül nem egészen 3 millió forintba.

Társasházi lakásokat - gyakran paneles házakban - szinte kizárólag városokban lehet találni vidéken. Ugyancsak Zala megyében 2 millió alatt vásárolható felújítandó garzon, vagy 3,8 millióért 103 négyzetméteres háromszobás, földszinti, ugyancsak felújítandó lakás saját kerttel és garázzsal. Frekventáltabb helyeken azért a vidéki árak is közelítik a fővárosit: például keszthelyi földszinti minigarzont 4,7 millió forintért kínál a tulajdonosa.

Erkély Makón

Vidéken panellakást 15-20 százalékkal olcsóbban lehet venni, mint Budapesten. Ebben a szegmensben 6 millió alatt már bő a kínálat, s ezért ráadásul tágas, kétszobás (55-60 négyzetméter közötti), III. emeleti, erkélyes lakást is vehetünk például Makón, vagy Nagykanizsán. Szegeden másfél szobás lakás fér bele a 6 millió forintos limitbe.

A budapestihez képest vidéken jóval nagyobb árkülönbség mutatkozik a használt és új családi házak között. Frekventált helyen, a Velencei-tónál már alig 7 millió forint felett 63 négyzetméteres új házat vehetünk 1000 négyzetméteres telken. Amire figyelni kell, hogy vidéken gyakran árulják a házakat 40-90 százalékos készültségi állapotban. Például egy péceli, 110 négyzetméteres ikerház fele - 50 százalékos készültséggel - 12,6 millió forintért szerepel az Otthon Centrum adatbázisában. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, gyógyfürdő közelében ugyanilyen áron egyszerre két darab 58 négyzetméteres, költözhető házat lehet kapni.

A budapesti kínálathoz képest bő egymillióval olcsóbbak az új társasházi lakások a vidéki városokban. Kaposváron és Debrecenben 6,5 millióért árulnak garzonlakásokat, akár 4 négyzetméteres terasszal is. Ráadásul ezek a lakások jellemzően a városközponthoz közel épült házakban találhatók, így a közlekedésre sem lehet panasz.