Piroska
3 °C
4 °C

Olcsó telkek az országhatároknál

2006.07.13. 08:43
Vajon mekkora a különbség Sopron és Gyula ingatlanpiaca között? A két régió egy-egy ingatlanpiaci szakértőjével beszélgetve kiderül: a vártnál kisebb. Mindkét helyen főleg a régebbi családi házakat nehéz értékesíteni, míg aki az árak emelkedését várja, annak leginkább telkekben érdemes gondolkodnia.

Sopronban ma már abszolút kínálati piac van. amíg kedvezőbbek voltak a hitelfelvételi lehetőségek, lényegesen jobb volt a vásárlóerő, ráadásul akkor nem tettek különbséget, hogy külföldi vagy magyar állampolgár vette fel a hitelt, mondja Sághy Edit, a soproni Tér és Forma Bt. ügyvezető igazgatója. Megszűntek már azok az idők, amikor rendkívüli előnyöket lehetett kovácsolni a határ közelségéből.

Visszahozni a turistákat

A rendszerváltásig az országhoz kötődő külföldiek közül azok vásároltak ingatlant, akik igyekeztek a szülőket, rokonokat áttelepíteni a nyugati határ közelébe - respektálva Bécs, München közelségét. A városvezetők elképzelésein alapuló stratégiai célok arra szolgálnak, hogy újra felélesszék az idegenforgalmat Sopronban, hiszen a korábbi bevásárlóturizmus időszaka lejárt, pontosabban a trend megfordult, most már mi járunk Ausztriába vásárolni, de lassan tankolni is.

Stagnálás Gyulán

Gyulán a két-három évvel ezelőtti kereslethez képest stagnál az ingatlanpiac, a létrejött üzletekre tekintve elég gyér az érdeklődés, általánosságban magasabb a kínálati érték, mint a realizált szerződéses érték. Az árak két évvel ezelőtti szinten vannak, ez alól csak a jobb helyben fekvő telkek jelentenek kivételt - fogalmaz Farkasné Deák Judit, ingatlanközvetítő-értékbecslő.

A város idegenforgalmi szempontból a környező településekhez képest frekventáltnak mondható, azonban közel sincs akkora érdeklődés, mint pár évvel ezelőtt. A gyógyfürdő szépen kiépített, a megközelítés, az infrastruktúra minősége azonban problémás. A nyugatról érkező turisták számos gyógyfürdő, nevezetesség közül választhatnak, csak emiatt persze nem szelik át az egész országot. A keleti szomszédok pedig nem nagyon jönnek át költekezni, alacsony a vásárlóerő. Várhatóak további idegenforgalmi fejlesztések, mivel több pályázatot nyert el a város.

Ház negyvenmillióért még eladható Sopronban

Egy 60-70 négyzetméteres soproni lakásnál négyzetméterenként 160 ezer forinttól indulnak felfelé az árak az extrák függvényében. Meghatározó az elhelyezkedés és a fekvés, fontos hogy felújítandó-e, gépészetileg megfelelő-e. A panoráma és a zöldövezet miatt vonzó városrészek közül a Lővérekre ki lehet tenni a megtelt táblát, ott szinte csak egy-két foghíjtelek van.

A városban sok az új építésű lakás. Mindenki szívesen jönne belvárosi 30-35 lakásos társasházba, egyes projektek azonban nehezen megfizethetőek. Osztrák beruházók például a Tűztorony közelében valóban exkluzív luxuslakások építésébe is belekezdtek, de a beruházás lényegében két éve áll, mert rosszul árazták be a projektet.

Akárcsak országos viszonylatban, a családi házak jó része Sopronban is az eladhatatlan kategóriába tartozik. Használt családi házak esetében 40 millió forint lehet az az árkategória, amelyért még lehet vevőt találni.

Gyulán a 10-15 milliós lakást keresik

A román határ közelsége inkább a 10-15 millió forint között mozgó használt ingatlanok, tömblakások piacán jelent járulékos keresletet Gyulán. Önálló, csak banki finanszírozású beruházás új építésű lakások vonatkozásában jelenleg egy projektre korlátozódik, kisebb apartmanházak építése, régi házak felújítása mellett.

Az új lakásoknál négyzetméterenként 250 ezer forintot, az alattuk lévő üzlethelyiségek esetében ennél magasabb árat kell figyelembe venni. A használt lakások ára 120-125 ezer forintos négyzetméterenkénti ártól indul, a legfelsőbb árkategóriát a 180 ezer forint jelenti.

Egy 30 éves családi házat annál nehezebb árában eladni, minél nagyobb összterületben. Tízéves házért még kifizetnek 20 millió forintot, de nagyon fontos szempont hogy melyik területen áll, milyen építési technikával, komfortfokozattal rendelkezik és milyen az ingatlan állaga. Természetesen előfordulnak olyan két-három éves házak, melyek 30-40 millió forintért cserélnek gazdát, de nem ez a jellemző.

Nagy a különbség a két városban a telkek árában is. Sopronban jellemzően 20 és 25 ezer forint között van a telkek négyzetméterenkénti ára, míg Gyulán 2-3 ezer forintnál kezdődik és 10-15 ezer forintnál végződik ez a díj.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!