Emőke
-4 °C
9 °C

Járai: hazudik, aki mást mond

2005.11.24. 12:51
Keményen fogalmazott csütörtökön, a Reuters elemzői konferenciáján Járai Zsigmond jegybankelnök az övétől eltérő véleményekről. Szerinte sokan nem mondanak igazat, így szenzációt kelt, amikor ő megszólal, és azt teszi. Egy volt pénzügyminiszter memóriáját szelektívnek tartja a jegybank elnöke, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, aki állítja, hogy nem politizál.
Gyakran konfliktusosnak tartják a jegybank kommunikációját, de ez azért van, mert a helyzet konfliktusos, ezért a kommunikáció is azzá válik - mondta előadásában a nemzeti bank elnöke. Járai szerint az ő feladatuk, hogy bemutassák a valóságot, mert az országnak nem ez árt, hanem az, ha nem a valós képet festik róla.

"Nem szívesen, de megtesszük"

A jegybank elnöke - aki 1998-2000-ben az Orbán-kormány pénzügyminisztere volt - erről azt mondta, "nem szívesen, de megtesszük". Szerinte nagyon sokan nem mondanak igazat, amikor a gazdaság helyzetéről beszélnek, "aki igen, az szenzációt kelt" - indokolta, miért tűnik fel, amikor ő megszólal.

Beszélt az autópálya-építések finanszírozásáról, amelyeket először az Orbán-kormány szervezett ki a költségvetésből azzal, hogy az MFB kezébe adta az autópálya-pénzeket. Járai szerint ő már akkor megmondta - hiszen 2001-től a jegybank elnöke -, hogy ez a megoldás nem csökkenti az államháztartási hiányt. A rendezvényen részt vett a Medgyessy-kormány két volt pénzügyminisztere, egyiküknek az erre a kijelentésre tett gesztusa miatt azt mondta: "ha nem szelektíven emlékeznél, tudnád". Később úgy fogalmazott: "nagyon tudatos ferdítések, félreemlékezések vannak".

Állítja, nem politizál

Járai hozzátette azt is, nem érti, miért vádolják azzal, hogy politikai kommunikációt folytat. "Mi a politikai abban, ha azt mondom, 7,4 százalék?" - kérdezte. A munka becsületének helyreállítása lenne szerinte a legfontosabb reform, válaszolta arra a kérdésre, hogy az államháztartás átfogó reformját mely területen kezdené.

A mostani szociálpolitikai változtatások ugyanis abba az irányba mennek, hogy az emberek segélyekből éljenek, "hogy elkerüljék a munkát". Ennek szerinte politikai okai vannak, szerinte ugyanis lehet tudni, hogy mely pártokra főként kik szavaznak, és így kiknek akarnak kedvezni a választások előtt.

Járai fontosnak tartaná az adórendszer reformját, kisebb kulcsokat, szélesebb bázist, egyszerűbb és átláthatóbb adózási struktúrát. Emellett leépítené a bürokráciát, de úgy érzi, ezekhez a lépésekhez komoly politikai bátorság kellene.

Nem vitázik

A pénzügyminiszter szerint nem szerencsés, ha ő és a jegybank elnöke nyilvánosan vitázik, "négyszemközt pedig nem szoktunk". Annyit mindenesetre megjegyzett, hogy Járai idején a sztrádaépítés nem volt transzparens, mert a finanszírozás banktitoknak számított. Azt a megoldást "az EU nem kifejezetten példaként emlegette", mondta, felidézve, hogy uniós pénzeket sem kaptunk autópályák építésére.

Veres János szerint az Európai Bizottság jelentése nem áll olyan távol a hazai helyzetértékeléstől, "alapvetően hasonlóan értékeljük a magyarországi folyamatokat". Szerinte a legnagyobb eltérés az államháztartási hiánnyal kapcsolatos, de erről csak akkor kaphatnak pontos képet, ha megszületik az Eurostat-állásfoglalás a Gripen-beszerzésről. Ez 2006-ben és 2007-ben 0,35-0,35 százalékkal növelheti az eredményszemléletű hiányt. Ennek ellenére a 4,7 százalékos cél tartható Veres szerint.