Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A Hochtief idején tűntek el a Mélyépítő-milliárdok

2007.10.09. 07:47
Több milliárd forinttal tartozik szerződött partnereinek és a hitelező pénzintézeteknek a fizetésképtelenné vált Mélyépítő, amely ellen már júliusban felszámolást kezdeményezett egyik hitelezője. A pénzükre váró vállalkozások szerint az adósság jelentős része még abból az időből származik, amikor a cég a Hochtief többségi tulajdonában volt. A reptértulajdonos német cég csak annyit mond: a Mélyépítőhöz most már semmi közük.

A Mélyépítő Budapest Kft.-nél csak most robbant ki, de már régóta érlelődött a válság. A fizetési problémák nem új keletűek, a több milliárd forintosra duzzadt adósság egy jelentős része még abban az időben keletkezett, amikor a cég tulajdonosa a német Hochtief AG volt – ezt állítják a Lavinamix Kft.-nél, annál a vállalkozásnál, amelynek az ügyvezető tudomása szerint a legtöbb pénzzel, áfa nélkül 745 millióval (ez bruttó 894 millió forintnak felel meg) tartozik a jelenleg spanyol többségi tulajdonban lévő Mélyépítő. Igaz, pénteken sikerült megállapodniuk, hogy egy garancia átvállalásával ebből megkaphatnak nettó 200 millió forintot, de még akkor is várhatnak bruttó 654 millióra.

A Hochtief múltja és jelene

"Megbízhatóan gazdálkodunk és vállaljuk a felelősséget. Bizalomra méltó és megbízható partnerek vagyunk", írja magáról honlapján a kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkező Hochtief AG. A 19 században a Helfmann testvérek által alapított kis építőipari vállalkozás a 20. század első felében már meghatározó cég volt a piacon.

Más német cégekhez hasonlóan a háborúba lépő hitleri Harmadik Birodalom a Hochtief számára is felemelkedést hozott. A cég részt vett a hires-hírhedt Atlanti-fal betonerődítményeinek építésében és Hitler berlini bunkerének felépítésében is. Mindezt a Hochtief saját honlapján közli.

Már februárban volt 750 milliónyi lejárt tartozás

Három szerződést kötöttünk a Mélyépítővel még 2005-ben, összesen 2,359 milliárd forint értékben. Az M3-as idén átadott nyíregyházi és az M7-es szintén nemrégiben elkészült nagykanizsai szakaszán dolgoztunk – a Mélyépítő mindkét helyen a Betonút vezette konzorcium alvállalkozója volt –, a munkákat mindkét helyen idén június végéig kellett elvégezni. Már 2006-ban észleltünk pénzügyi problémákat, akadoztak a kifizetések, sok esetben csak a számlák egy részének ellenértékét utalták át – idézi fel Marton László, a Lavinamix gazdasági igazgatója.

Később a részösszegek kifizetése is elmaradt, és a helyzet odáig fajult, hogy a Lavinamix ez év elején már kilátásba helyezte, hogy leáll a munkával. Ekkorra már 970 millió forintot vártak a 2006 végén spanyol többségi tulajdonba került Mélyépítőtől, ebből 750 millió forint lejárt számla volt. Megindították a felszámolási eljárást is – akárcsak a 71-es úton jelenleg is építkező, 600 millió forintra váró Út 2000 Kft., amely jelenleg biztonsági őrökkel védi a munkaterületet –, azonban ahogyan az Út 2000-rel, a Lavinamixszel is fizetési átütemezésben állapodott meg a Mélyépítő.

Átütemezés volt, fizetés nem

Az átütemezés egyszeri alkalomra szólt, arra viszont jó volt, hogy a felszámolást kezdeményezők visszavonják a beadványaikat. Áprilisban az akkor már több mint 1 milliárdos – túlnyomórészt a Hochtief-érában összejött – adósságból kifizettek 300 milliót, azonban azóta ismét hiába vár a pénzére a munkát időközben befejező Lavinamix. Az adósságot felhalmozó német tulajdonost hiába követte a spanyol, a tőkeemelés, amit már a Hochtief is megígért, ismét elmaradt, mondja Bajnok Lajos ügyvezető.

A Lavinamix ezért júliusban felszámolást kezdeményezett a Mélyépítő ellen. Várakozásaik szerint a felszámolási eljárás napokon belül elindul (úgy tudjuk, nyáron egy nagyobb építőipari csoport cégei szintén kezdeményezték a felszámolást, akárcsak az elmúlt napokban az Út 2000 Kft.). A tartozás azért volt "csak" 745 millió, mert a pénzük egy részét a Betonúttól megkapták. A Betonút ugyanis fővállalkozóként jogosult volt a megbízási díj egy részének visszatartására; ez a pénz került részben a Lavinamix kasszájába.

Banktitok az adósság

Azért csak részben, mert a Mélyépítő egy pénzintézetnek is adósa, piaci információk szerint 1 milliárd forintot megközelítő összeggel. A bank szintén fut a pénze után, ezért a rajta átmenő összegek 32 százalékát leveszi, mondja a gazdasági igazgató. A piaci szereplők által megnevezett pénzintézettől hiába kértünk információkat a Mélyépítő adósságáról, a banktitokra hivatkozva megtagadták, hogy ügyfelükről információt adjanak ki. Igaz, ezzel közvetve elismerték, hogy a cég az ügyfeleik közé tartozik.

Mindenkit megbutítottak

A Lavinamixnél úgy érzik, a németek "mindenkit" megbutítottak, majd kivették a pénzt, és most tárgyalni sem hajlandóak. Marton László felidézte, hogy egy alkalommal, amikor az akkor még többségi tulajdonos Hochtief magyarországi cégének ügyvezetőjével, Burkhard Schmitt-tel akartak tárgyalni, az érdemben nem is reagált a kérdéseikre, hogy mikor jutnak a pénzükhöz. "Azt mondta, hogy más kérdés van? Nincs? Akkor köszönöm, viszontlátásra" – idézi fel Marton László az eléggé rövid és nem túl eredményes tárgyalást.

A német cég illetékesei az Index kérdésére sem adtak információkban gazdagabb válaszokat. Bernd Pütter, az esseni székhelyű Hochtief Construction AG szóvivője azt mondta kérdésünkre: miután a Hochtief 2006-ban eladta többségi részesedését a Mélyépítő Zrt-ben, a cég jelenlegi működéséért, esetleges gazdasági problémáiért nem vállal felelősséget. A Hochtief kifizetett minden számlát, válaszolta a cég képviselője arra a kérdésünkre, hogy az alvállalkozók szerint a Hochtief felelős a Mélyépítő tartozásaiért. A tartozások a Mélyépítő és az Út 2000 között vannak, hangsúlyozta Bernd Pütter.

Hochtief: Nincs befolyásunk

Azokra a kérdéseinkre, hogy 2004-2005-ben, amikor a Hochtief többségi tulajdonában állt a a cég, a Mélyépítőnek milyen volt a gazdasági helyzete, milyen tartozásai voltak, Bernd Pütter nem kívánt válaszolni. A szóvivő kérdésünkre megerősítette, jelenleg már csak 10 százalékos részesedésük van a Mélyépítőben, amely nem teszi lehetővé, hogy befolyással legyenek a jelenlegi folyamatokra. Nem kívánta közölni azt sem, milyen pénzügyi helyzetben volt a cég, amikor a 75 százalékos részvénycsomagjuk nagy részét értékesítették az Equip Tecnic Santandreu (ETS) S. A. nevű spanyol cégnek.

A szóvivő azt is hangsúlyozta: a Mélyépítő-válságot felszínre hozó múlt hétfői incidenst nem a Hochtief gerjesztette, és ott atrocitás nem történt. Mint Bernd Pütter elmondta: képviselőjük csak azért volt jelen, hogy biztosítsa a bejutást az építési területre. Az Index kérdésére, hogy erre miért volt szükség, ha a Hochtiefnek már alig van köze a Mélyépítőhöz, a szóvivő azt mondta: korábban szerződésben vállaltak egy projektet, s ennek a megfelelő befejezését szerették volna biztosítva látni.

A magyar vállalkozók viszont a pénzüket szeretnék látni, ha nem a Mélyépítőtől, akkor a korábbi tulajdonostól. Ezért várhatóan már a jövő héten pert indítanak a Hochtief ellen, mert az szerintük tulajdonosként rosszul gazdálkodott, hozzájárult a Mélyépítő vagyonvesztéséhez és fizetésképtelenné válásához.