Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Törvénysértő a Heineken Brau-vétele

2003.10.21. 08:53
A PSZÁF tegnap este nyilvánosságra hozott határozata szerint az Amstel Sörgyár Rt. törvénysértő módon szerzett befolyást a Brau Union Hungária Rt.-ben, ezért egymillió forint bírságot köteles fizetni. Az ajánlat kiegészítését is szükségesnek látták, erre öt napot adtak.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozatában egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az Amstel Sörgyár Rt.-t, s megállapította, hogy a törvényi előírások megszegésével szerzett szeptember 5-én befolyást a Brau Union Hungária (BUH) Rt.-ben. A felügyelet szerint az ajánlattevő és a BUH közleményei ellenére a szerződés szerinti befolyás már az ajánlat napján létrejött, s jelenleg is fennáll.

A határozat felszólítja az Amstelt, hogy a befolyásszerzés tekintetében esedékes következő jogcselekménye végrehajtásakor körültekintően járjon el a jogszabályi rendelkezések alkalmazását illetően.

Lezárt vizsgálatok

A felügyelet ugyanakkor tegnapi keltezéssel egy másik határozatot is közzétett honlapján. Ebből kiderül, hogy lezárta a Brau-részvények esetleges tisztességtelen árfolyam-befolyásolásának ügyében indított vizsgálatot, s nem állapított meg ilyen jellegű ügyleteket. A határozat szerint az összes vizsgált ügylet az adott időszakban jogilag szükséges vagy gazdaságilag racionális ügyletnek bizonyult.

A tegnap este közzétett határozatok lezárják a felügyeleti vizsgálatokat, ugyanakkor még nem hagyják jóvá az Amstel vitatott ajánlatát. Ahhoz számos pontban kiegészítést, hiánypótlást, javítást rendel el. Ugyanakkor nem világos, hogy mi a felügyelet álláspontja a kínált ellenérték tekintetében.

A hiánypótlásokra öt napot kap az Amstel, s ezután dől el, mehet-e a befektetők szerint kifogásolható árfolyamon megtett nyilvános vételi ajánlat. A felügyeleti határozatok után nemcsak az tűnik biztosnak, hogy a Heineken-csoport megsértette a tőkepiaci törvényt a Brau vásárláskor, de az is, hogy kiszorításra ebben az akcióban már nem kerülhet sor.