Adalbert
13 °C
21 °C

Támadják a Heineken vörös csillagát

2005.07.26. 23:57
A TEBÉSZ szerint, ha törvényes a vörös csillag használata a Heineken sörön, akkor törvényes lehet a horogkeresztes jelképű keksz, vagy nyilaskeresztet magában foglaló címkével forgalmazott bébiétel. Az ügyészség szerint nincs gond a Heineken jelképével.
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen, miután az ügyészség elutasította feljelentését Heineken sörön látható vörös csillag használata miatt. A TEBÉSZ szerint ha a Heineken gyakorlata törvényes, akkor az utat nyithat a fasiszta jelképek márkajelzésként való feltüntetésének is különféle termékeken. A büntető törvénykönyv rendelkezése ugyanis nem tesz különbséget a kommunista és a fasiszta jelképek ábrázolásának tilalma között.

Önkény

A feljelentést első fokon az ügyészség elutasította, arra hivatkozott, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak látszólagos, mivel "nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék".

A TEBÉSZ szerint elfogadhatatlan ez az érvelés, mert nem kell plusz politikai szándék az önkényuralmi jelképek tilalmához, és a jogegyenlőség és jogbiztonság elve alapján a jelképek és használóik között nem lehet különbséget tenni. Vagyis, ha a Heineken logóban látható vörös csillag ábrázolása nem minősül bűncselekménynek, úgy nem lehet megtiltani a horogkeresztes jelképű keksz, vagy nyilaskeresztet magában foglaló címkével forgalmazott bébiétel, illetve SS logójú plüssmackó árusítását sem - állítja az érdekvédelmi szervezet. Ez pedig nyilvánvalóan nem lehetett a jogalkotók szándéka. Tájékoztatásuk szerint egy névtelenségét megőrizni kívánó magánszemély felkérésére készített feljelentésükkel precedenst szeretnének teremteni.

Per per után

Utalnak arra is, hogy a Heineken sört Magyarországon tavaly óta forgalmazó Brau Rt. legutóbbi közgyűlésén a társaság holland állampolgárságú igazgatósági elnöke arról szólt, hogy egy - általa meg nem nevezett - állami intézmény szerint a vörös csillagot ábrázoló emblémájuk nem sérti a magyar törvényeket.

A szövetség a Brau Rt. felvásárlása során a kisrészvényesek érdekében többször is fellépett, mert rájuk nézve hátrányosnak minősítette a módot, ahogy a Heineken-csoporthoz tartozó Amstel megszerezte a társaság többségi tulajdonjogát. Ezzel kapcsolatban perelték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is.