Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támadják a Heineken vörös csillagát

2005.07.26. 23:57
A TEBÉSZ szerint, ha törvényes a vörös csillag használata a Heineken sörön, akkor törvényes lehet a horogkeresztes jelképű keksz, vagy nyilaskeresztet magában foglaló címkével forgalmazott bébiétel. Az ügyészség szerint nincs gond a Heineken jelképével.
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen, miután az ügyészség elutasította feljelentését Heineken sörön látható vörös csillag használata miatt. A TEBÉSZ szerint ha a Heineken gyakorlata törvényes, akkor az utat nyithat a fasiszta jelképek márkajelzésként való feltüntetésének is különféle termékeken. A büntető törvénykönyv rendelkezése ugyanis nem tesz különbséget a kommunista és a fasiszta jelképek ábrázolásának tilalma között.

Önkény

A feljelentést első fokon az ügyészség elutasította, arra hivatkozott, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak látszólagos, mivel "nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék".

A TEBÉSZ szerint elfogadhatatlan ez az érvelés, mert nem kell plusz politikai szándék az önkényuralmi jelképek tilalmához, és a jogegyenlőség és jogbiztonság elve alapján a jelképek és használóik között nem lehet különbséget tenni. Vagyis, ha a Heineken logóban látható vörös csillag ábrázolása nem minősül bűncselekménynek, úgy nem lehet megtiltani a horogkeresztes jelképű keksz, vagy nyilaskeresztet magában foglaló címkével forgalmazott bébiétel, illetve SS logójú plüssmackó árusítását sem - állítja az érdekvédelmi szervezet. Ez pedig nyilvánvalóan nem lehetett a jogalkotók szándéka. Tájékoztatásuk szerint egy névtelenségét megőrizni kívánó magánszemély felkérésére készített feljelentésükkel precedenst szeretnének teremteni.

Per per után

Utalnak arra is, hogy a Heineken sört Magyarországon tavaly óta forgalmazó Brau Rt. legutóbbi közgyűlésén a társaság holland állampolgárságú igazgatósági elnöke arról szólt, hogy egy - általa meg nem nevezett - állami intézmény szerint a vörös csillagot ábrázoló emblémájuk nem sérti a magyar törvényeket.

A szövetség a Brau Rt. felvásárlása során a kisrészvényesek érdekében többször is fellépett, mert rájuk nézve hátrányosnak minősítette a módot, ahogy a Heineken-csoporthoz tartozó Amstel megszerezte a társaság többségi tulajdonjogát. Ezzel kapcsolatban perelték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is.