Auguszta
-3 °C
2 °C

Szolnokon bezár a Henkel-gyár

2006.02.09. 16:39
A Henkel-csoport 2001-ben kezdődött átszervezése mára a magyarországi gyártást is elérte. A szolnoki mosóporgyártást megszüntetik, így 124 ember állása került veszélybe. Bár a körösladányi Henkel-gyárba mindenkit átvennének, az az üzem 90 kilométerre van Szolnoktól. A héten ez a harmadik gyárbezárás, kedden a Flextronics, szerdán a Sanyo jelentett be leépítéseket.
Ezentúl csak szerb, lengyel és osztrák gyárakban készülnek a Henkel mosóporok, ugyanis június végéig megszüntetik a magyarországi mosóporgyártás - adta hírül csütörtöki közleményében az osztrák vegyipari cég. A szolnoki gyár bezárásának hírét megerősítette Deák Ferenc, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ez része a cégcsoport 2001 óta folyó világméretű átszervezési folyamatának.

Munkalehetőség cégen belül

A cégvezetés hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a munkavállalói érdekképviselettel - mondta Deák. A Henkel a szolnoki gyár mind a 124 munkavállalójának felajánlotta, hogy továbbfoglalkoztatja őket a folyékony mosószereket előállító, Szolnoktól csaknem 90 kilométerre lévő körösladányi gyárban. Egyelőre még nem tudják, hányan fogadják el a felerészben szolnoki, felerészben a közeli településekről bejáró dolgozók közül ezt az ajánlatot.

A szolnoki gyárbezárásról még nincs pontos intézkedési terv - mondta Deák Ferenc. Legfeljebb június 30-ig termelnek, de ha korábban találnak olyan befektetők, aki megvásárolná az épületet - a gyártósort ugyanis külföldre szállítják -, akkor hamarabb leállhat a munka. Az esetleges elbocsátásokról egyeztetnek az önkormányzattal, de az is lehet, hogy az új befektetőnél is elhelyezkedhetnek a körösladányi ingázást nem vállaló dolgozók.

- A cégcsoport döntését csütörtökön tudta meg a Henkel magyarországi vezetősége, és az minket is megdöbbentette - mondta Deák. Az 1992-ben a TVK-tól megvásárolt szolnoki üzemet az elmúlt években többször fejlesztették, növelték a létszámot, és tavaly a gyár egyik legjobb üzleti évét zárták.

Napról napra gyárbezárás

Egy hét alatt a Henkel már a harmadik multi, amely leépíti magyarországi gyártását. Kedden a Flextronics jelentette be, hogy 950 embert elbocsát nyíregyházi gyárából a termelés szezonalitása miatt. Egy nappal később a Sanyo közölte, hogy litiumion-akkumulátor gyártását Dorogról Kínába telepíti át. Itt kétszáz munkás állása került veszélybe, de őket - a Henkelhez hasonlóan - megpróbálják cégen belül elhelyezni.