Ágnes
-5 °C
2 °C

5,5 százalék a tavalyi hiány

2008.03.28. 15:51
Minden eddigi bejelentésben szereplőnél kisebb hiánnyal zárt tavaly az államháztartás - tudta meg az Index. A kormány néhány nap múlva jelenti le az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a tavalyi évre vonatkozó egyenleget, és a jelentésben a GDP 5,5 százalékának megfelelő költségvetési deficitszám szerepel.

Legutóbb január első napjaiban ismertette a nyilvánosság előtt a pénzügyminiszter, a 2007. decemberi és így az egész éves költségvetési szaldót. A szaktárca által prognosztizáltnál bő 60 milliárddal jobb utolsó havi egyenleg közzétételekor a PM 5,7 százalékos múlt évi államháztartási hiányt valószínűsített. Igaz, akkor egy sávot is mondott a miniszter, éspedig a GDP 5,5-5,8 százaléka közé várta a 2007-es egész éves deficitet, de az 5,7 százalékot vállalta a PM pontbecslésként. Az Eurostatnak készülő úgynevezett EDP-jelentésben végül tehát az intervallum alsó szélét jelentő, 5,5 százalékos deficitet tüntet fel a kormányzat – tudta meg az Index.

Csak majdnem biztos

Tudni kell, hogy ez a szám még mindig - elég nagy pontosságú - becslésnek tekinthető, azt a magyar kormány az Eurostat úgynevezett első notifikációjához adja meg. Az Eurostat szakértői ezt követően néhány hét alatt átnézik a jelentést, és ha valamivel nem értenek egyet, azt jelzik magyar kollégáiknak. Az Eurostat április végén teszi közzé az egyeztetések után kialakult számot, ami nagy valószínűséggel nem tér el a most a kormány által lejelentett adathoz képest, vagy ha mégis, az eltérés kicsi lesz. Ezzel azonban még nincs vége a folyamatnak, szeptemberben a kabinet ismét, a zárszámadáshoz elkészülő kimutatások ismeretében még egyszer lejelenti a 2007-es költségvetési hiányszámot, az Eurostat pedig rá durván 1 hónapra a második notifikációjában újra nyilvánosságra hozza - a többi EU-tagországra vonatkozó államháztartási adatokhoz hasonlóan - a múlt évi, immár véglegesnek tekinthető költségvetési hiányszámunkat.

Lassan kúsztunk lefelé

A 2007-es deficitcél eredetileg a GDP 6,8 százaléka volt. A tervet aztán lényegében két-háromhavonta hozta lejjebb hol a PM, hol a kormány szépen fokozatosan egészen kerek 6 százalékosra. Az első bejelentés tehát annál is kisebb hiányról szólt, most pedig még alacsonyabb, a GDP 5,5 százalékára rúgó deficitet fog közölni néhány nap múlva hivatalosan is a kormány. Az eredetileg gondoltnál jóval, durván 325 milliárd forinttal kisebb költségvetési hiány javarészt az -alultervezésnek köszönhetően - felülteljesítő bevételeknek tudható be. A hiány lehetett volna még kisebb is, ha a kormány nem költ el mondjuk 60 milliárdot arra, hogy a MÁV hitelt törlesszen az államtól kapott apanázsból.

Jövőre még jobb lesz

Az 5,5 százalékos tavalyi deficit tudatában már most látható, hogy ha valami nagyon nagy tragédia nem történik, nem lódul meg már idén az osztogatás, akkor az idei 4 százalékos deficitcél különösebb erőfeszítés nélkül meglesz, hiszen a két szám közötti különbséget egyedi tételek okozzák (MÁV-feltőkésítés és Gripen-tétel kiesik, miközben alacsonyabb fokozatba kapcsolnak a sztrádaépítések). Ezek kiesésével az 5,5 százalékból máris adódik a 4 százalékos idei negatív szaldó.

Ez az 5,5 százalék persze csak magyar viszonylatban számít jónak: míg nálunk ez sok év óta a legkisebb hiányadat, uniós összehasonlításban még mindig kiugróan magas. Csehország és Szlovákia egyaránt az euróbevezetési kritériumnak számító három százalékos szint alatt teljesít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!