Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Fitch leminősítheti Magyarországot

2003.01.31. 09:30
A magyar államháztartás és a folyó fizetési mérleg tavalyi hiányát egyaránt aggasztónak találják a nemzetközi hitelminősítők. A megítélésben tapasztalható különbség attól függ, hogy hosszabb távú folyamatnak vagy egyszeri kisiklásnak ítélik a problémát.
A Fitch hitelminősítő, amely tavaly az ikerdeficit - az államháztartás és a fizetési mérleg növekvő hiánya - miatt leminősítési várakozással megfigyelés alá vette Magyarország A mínusz hitelbesorolását, várhatóan két hét múlva hozza meg döntését.

Némi aggodalomra ad okot, hogy az eddig nyilvánosságra került adatok még a korábbi kedvezőtlen várakozásoknál is rosszabbak. Az államháztartás eladósodottsága jelentősen nőtt, ma már a bruttó hazai termék (GDP) 57 százalékára rúg. Ez a 2000. évi aránynak felel meg, tehát a romlás nem tragikus.

A Fitch nem túl optimista

A Fitch által 2003-ra várt 5,5 százalékos GDP-arányos deficit sem indokol egyelőre leminősítést - mondta a Napi Gazdaságnak James McCormack, a cég Közép-Európával foglalkozó szakértője. A folyó fizetési mérlegnek a GDP 5 százalékát várhatóan meghaladó hiánya viszont nagyobb a sok éven keresztül kialakultnál. Ráadásul a folytatással kapcsolatban sem optimista McCormack. E tényezők alapján dönti el a Fitch, hogy Észtországhoz, Chiléhez, Kínához és Izraelhez hasonlóan továbbra is A mínusz vagy Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan BBB plusz besorolást kap-e Magyarország.

A Moody's figyel

A Moody's kedvezőbben ítéli meg a helyzetet, és a magyar adósság besorolását továbbra is stabil kilátással tartja nyilván, de figyelemmel kíséri a helyzetet, különösen a magas államháztartási hiány aggasztó - mondta a NAPI Gazdaságnak Atsi Sheth, a Moody's elemzője. Véleménye szerint nem biztos, hogy a büdzsé és a fizetési mérleg magas hiánya Magyarország számára negatívan befolyásolja a hamarosan kibocsátandó egymilliárd eurós kötvény hozamát. A befektetők a portfóliójukban szereplő többi ország teljesítményéhez is viszonyítják a magyar kötvények kockázatát.

A Standard & Poor's nem lepődött meg

A Standard & Poor'st (S&P) nem lepték meg, ezért nem is késztetik álláspontja újragondolására a Magyarország besorolásával kapcsolatban a tavaly novemberi rontása óta napvilágot látott, a kormány által előrejelzettnél és az elemzői várakozásoknál egyaránt rosszabb adatok.

Az S&P a kormány által erre az évre tervezett, a GDP-hez viszonyítva 4,5 százalékos költségvetési hiányt túlságosan ambiciózus célnak tartja. Nem valószínű ugyanis, hogy a kormány képes lesz a tervezett gyorsasággal csökkenteni a közkiadásokat. A S&P saját előrejelzése 5-5,5 százalék közötti deficitet vár. Ez azonban nem probléma egy, a magyarhoz hasonlóan gyorsan növekvő gazdaság esetében - véli az S&P. Újabb leminősítés veszélye akkor merülne fel, ha a költségvetési hiány a tavalyihoz hasonló, 9 százalék körüli maradna, ennek bekövetkezte azonban nem valószínű - mondta a NAPI Gazdaságnak Beatrizo Merino, a S&P régiónkért felelős közgazdászainak egyike.

A monetáris politika körüli viták az ország hitelminősítése szempontjából kismértékű bizonytalanságot okoznak, mivel nehezen előrelátható, hogy inflációs célt vagy árfolyamcélt követ-e középtávon a jegybank. Az MNB által kitűzött idei inflációs célt az S&P kissé optimistának tartja a gazdaság és a belső kereslet gyors növekedése miatt. Az ország adósságszolgálati képessége szempontjából azonban csak akkor lesz probléma, ha a megnövekedett pénzmennyiség a bérek és költségek gyors emelkedését, valamint a versenyképesség romlását idézi elő.