József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kiugró hiány a büdzsében

2003.03.05. 10:12
Az elmúlt hat év messze legnagyobb hiányával zárta gazdálkodását a központi költségvetés februárban. A mai költekezési gyakorlat megtartása esetén év végére a GDP 6,7 százalékáig is felkúszhat a hiánymutató - írja a Világgazdaság.
Nem várt hiányt könyveltek el februárra az államháztartás főbb alrendszerei. A központi költségvetés két hónap alatt háromhavi deficitet termelt. A fő számokból látszik, előreláthatólag a társadalombiztosítási alrendszer sem lesz képes tartani 277 milliárd forintra beállított idei hiányát.

A kiköltekezés magyarázatával adós a pénzügyi tárca - a részletes adatok a hónap közepére várhatók. Ugyan az első kéthavi adatból messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, mindenesetre a PM által publikált főbb számok egyelőre nem utalnak arra, hogy reális lenne az év végére tervezett 4,5 százalékos államháztartási deficit.

A társadalombiztosítási alrendszer havi 20 milliárddal költ többet annál, amennyire a költségvetési törvény megalkotásakor számítottak a szakértők, így év végére a hiány elérheti a 250 milliárdot. A központi költségvetés - a Világgazdaság előzetes becslése szerint - 840 milliárd forintos hiányával együtt az év végére a GDP 6,7 százalékáig is felkúszhat a hiánymutató.