Emma
-2 °C
6 °C

A vártnál kisebb a deficit

2003.06.04. 11:32
Az államháztartási hiány a vártnál jobban alakult májusban. A szakértők ennek ellenére továbbra is úgy érzik: kétséges az idei évre tervezett hiány teljesülése. A Standard and Poor's hitelminősítő kedden megerősítette hazánk besorolását, bár szakértőik nem túl bizakodóak.
Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya májusban megközelítőleg nyolc milliárd forintot tett ki. Az első öt hónap alatt így összesen 408,7 milliárd forint volt a deficit. Ez az éves előirányzat 49,1 százalékának felel meg - közölte a Pénzügyminisztérium. Az államháztartás bevételei május végéig az előirányzat 40,4 százalékára teljesültek, a jóváhagyott kiadásoknak pedig 41,2 százalékát költötték el.

A szakértőket is meglepte

A májusi adat jóval felülmúlta a piac várakozását, hiszen az előzetes felmérések 80 milliárd forint körüli deficitet valószínűsítettek. Még a a legderűlátóbb szakértő is a ténylegesnél 24 milliárd forinttal magasabbra tette a hiányt. A tegnapi adat optimizmust szülhet az állampapírpiacon, a forintot azonban eddig sem ez mozgatta - véli Barcza György, az ING Bank közgazdásza.

A meglepően jó adatot részben az magyarázhatja, hogy a május 1-jei ünnep miatt a közszférában 26,5 milliárd forint májusi bért már az előző hónapban átutaltak, így ez az összeg ezúttal nem jelent meg a kiadások között. A jó számhoz feltehetően arra is szükség volt, hogy ne csökkenjenek számottevően az előző hónapban rekordszintre emelkedő adóbevételek. Az alacsony májusi deficit azért is figyelemre méltó, mert április a negyedéves áfa-befizetések ideje, májusban pedig jellemzően visszautalások növelik a hiányt.

A forinton ez sem segít

Úgy tűnik, hogy az államháztartás kedvező mutatói sem javítják a forint helyzetét. Bár árfolyama a keddi bejelentés után erősödött, ezt gyors korrekció követte. Szerda reggelre kedd délutánhoz képest az euró három forinttal erősödött, és megközelítette a 257 forintot, a dollár egy forinttal lett erősebb, és elérte a 218 forintos határt.

Elemzők szerint a forint azóta gyengül folyamatosan, mióta az MNB május végén felhagyott a 'csendes' intervencióval. Szakértők szerint ez a gyakorlat kifejezetten rossz volt, hiszen a külföldi befektetők jó része ezt úgy értékelte, hogy a jegybank nélkül a forint nem tudja tartani magát. A korábbi rossz makroadatok csak erősítették a folyamatot, és egyes külföldi elemzések már 270-280 forintos euró/forint árfolyamot is lehetségesnek tartottak. Ezen a hangulaton egy jó eredmény közlése még aligha változtat.

Kétséges, hogy tartható-e a hiány

Az elemzők nagy része szerint a gazdasági növekedés ütemének mérséklődése és a kiadások elszaladása a keddi kedvező adat ellenére is kétségessé teheti: sikerül-e tartani az idei évre kitűzött 4,5 százalékos GDP-arányos hiánytervet. László Csaba pénzügyminiszter hétfőn a bevételi oldalban rejlő tartalékokra hívta fel a figyelmet.

A gazdasági növekedés lassulása nem veszélyezteti a költségvetés bevételi oldalát, a fontos források - az áfa- és szja-bevételek - ugyanis a dinamikusan növekvő fogyasztáshoz és bérkiáramláshoz kapcsolódnak - véli a többséggel ellentétben Kovács György, a Budapest Economics szakértője. A lassulás visszafogott hatása abból adódik, hogy Magyarországon kicsi a gazdasági növekedéshez szorosan kapcsolódó vállalati adók súlya.

Jobb minősítés, kétségekkel

Nem túl bizakodóak az idei államháztartási folyamatokkal kapcsolatban a Standard and Poor's (S&P) szakértői sem. Ennek ellenére a nemzetközi hitelminősítő megerősítette tegnap a magyar adósság besorolását. A kedvező májusi szám publikálása előtt megnyilatkozó S&P szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés és a kiadási túllépések miatt 2003-ban a GDP 5,5 százalékának közelében lesz az államháztartási deficit, és csak 2006-ban, azaz a tervezettnél két évvel később csökken a hiány 3 százalékra.