Klaudia
-4 °C
2 °C

Kétszázmilliárdos júniusi hiány

2003.07.04. 08:23
A vártnál jóval nagyobb, csaknem kétszázmilliárd forint volt júniusban az államháztartás hiánya. Ez még az elemzőket is meglepte. Az első féléves deficit így elérte a hatszázmilliárd forintot. Ez az éves terv 72 százalékára rúg. A forint árfolyama meglepően mérsékelten reagált a rossz hírre. Holott a gyengülését segíthette volna Medgyessy Péter miniszterelnök reggeli rádióinterjúja is.
Júniusban 192,4 milliárd forint volt az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya, az első félévben így összesen 601,1 milliárd forintnyi kiadást nem fedeztek a bevételek. Az első hat havi deficit az éves előirányzat 72,2 százalékát teszi ki - közölte a pénzügyi tárca.

Az elemzők százmilliárddal jobbat vártak

A piac a ténylegesnél több mint százmilliárd forinttal kisebb hiányt várt, a forint a bejelentés után rövid ideig gyengült. A kedvező májusi szám után várható volt a hiány megugrása - mondta Zsoldos István, a CA-IB közgazdásza, aki szintén mérsékeltebb deficitet várt. Az euró erősödése nem volt sem túl jelentős, sem pedig tartós, ami azzal magyarázható, hogy az utóbbi napokban egyre több szakértő számított kellemetlen meglepetésre.

Júliusra nullszaldót ígért a PM

A nyugodt kereskedés fennmaradásában az is szerepet játszhatott, hogy a pénzügyminisztérium - feltehetően tartva egy esetleges pánikreakciótól - azt is közölte, hogy becslése szerint júliusban nullszaldó körül alakulhat az államháztartás egyenlege. A csütörtöki adat nemcsak a piaci elemzők várakozásainál volt rosszabb, de a PM előzetes, 534 milliárd forintos prognózisánál is magasabb lett.

Ezt részben azzal indokolták, hogy a jövedéki adó június végi fizetési határideje miatt a befizetésből mintegy 30 milliárd forintnyi áthúzódott júliusra, illetve hogy a tervezettnél magasabbak voltak (az előző évit 60 százalékkal meghaladták) a központi költségvetési szervek kiadásai. Az államháztartás bevételei június végéig az előirányzat 48,1 százalékára teljesültek, a jóváhagyott kiadásokból pedig 50,5 százalékot költöttek el.

Akár hat százalék is lehet a hiány

A kormány tervei szerint az idén az államháztartási hiány nem haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékát, bár az utóbbi napokban egyre gyakrabban hallani a kabinet illetékeseit 4,5-5 százalékos várható deficitről beszélni. László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön a kismamák jövedelempótló támogatásának 30 milliárd forintos költségével magyarázta a Reutersnak az eltérést, de rögtön hozzátette azt is, hogy szerinte ez nem jelenti a cél "felpuhulását". A piac öt százalék feletti deficitet vár 2003-ra, de akad hat százalék feletti prognózis is.

Elemzők szerint Medgyessy nem támogatja a forint erősödését

A devizapiac a délelőtt folyamán a kormányfő és a pénzügyminiszter árfolyammal kapcsolatos kijelentéseire figyelt. Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy "a forint most reálisan van értékelve, amire szükség is volt a turistaszezon előtt. A forint értékét úgy kezeljük, hogy az a lakosság érdekeinek rövid távon, de hosszú távon is megfeleljen" - mondta Medgyessy.

A szakértők furcsának nevezték, hogy a kormányfő ilyen egyértelműen állást foglal egy - legalábbis jelentős részben - a monetáris politikához tartozó kérdéssel kapcsolatban. A miniszterelnök szavai biztosan nem támogatják a forint erősödését - tették hozzá. A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja rövid távra, a 250-260 forintos eurókurzus közép- és hosszú távra vonatkozik.