Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rekordhiány a júliusi fizetési mérlegben

2003.08.12. 08:51
A vártnál magasabb hiánnyal zárt júniusban a folyó fizetési mérleg, a deficit megugrását mindenekelőtt a jövedelem-hazautalások okozták. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy az árudeficit növekedése lassult, minek folytán a forint kismértékben erősödött.
Júniusban 567 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első félév kumulált hiánya pedig 2,313 milliárd eurót tett ki - jelentette tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A NAPI Gazdaság előzetes felmérése 455 millió euró júniusi deficitet jelzett.

Az utóbbi 12 hónap kumulált hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékára tehető - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza. Júniusban a szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg 66 millió euróval romlott havi összehasonlításban és a deficit eddig nem látott havi szintre, 452 millió euróra emelkedett.

Nem gyengült a forint

A vártnál magasabb hiány nem vezetett tegnap a forint gyengüléséhez, sőt - feltehetően a mérleg részleteiben rejlő, kedvezőnek is nevezhető tendenciák miatt - valamelyest erősödni is tudott a kurzus. Az árfolyamot nagyban alakító piaci hangulatot ma mindenekelőtt a júliusi inflációs statisztika befolyásolja majd. A NAPI Gazdaság felmérése 4,7 százalékos éves rátát valószínűsít.

Az áruforgalom hiánya júniusban 248 millió eurót tett ki, azaz kisebb volt az előző hónapokban feljegyzetteknél. A magas tavalyi bázis kifutása után javul az exportdinamika - mondta Kovács, aki szerint a szezonálisan igazított adatok szerint a kivitel mindössze 0,7 százalékkal csökkent éves alapon. A szolgáltatások a várakozásoknak megfelelően hatvanmillió euróval javították a szaldót.

A jövedelmek hazautalása miatt ugrott meg a hiány

A folyó hiány júniusi megugrása elsősorban a jövedelem-hazautalásoknak tudható be, ezzel a tétellel kapcsolatban bizonyultak a kelleténél derűlátóbbnak a makroelemzők is. Ezen a soron az első nyári hónapban 418 millió euró volt a hiány, amiből 240 millió eurót tett ki a profitrepatriálás, 188 millió eurót pedig az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó jövedelemkiutalás, miközben a munkajövedelmek tízmillió euróval javították az egyenleget.

A szakértők előzetesen a tavalyinál szerényebb jövedelmi deficitre számítottak, amit többen a forint gyengüléséből vezettek le. Az első félévben összesen 509 millió euró vállalati nyereség hagyta el az országot, ez még így is mintegy százmillió euróval alacsonyabb a tavalyi értéknél.

A szakértők nem változtatnak a prognózison

A nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan júniusban nyolcvanmillió euró forrásbeáramlás történt. A folyó fizetési mérleg hiányát továbbra is elsősorban a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta, de az első félév egésze így már pozitív szaldót hozott az adósságot nem növelő finanszírozási soron is.

Június végén a jegybanki tartalékok értéke 10,9 milliárd euró volt. A szakértők többsége a vártnál valamivel rosszabb statisztika ellenére sem változtatott idei hiányprognózisán. Az elemzések a második félévben a deficit növekedésének lassulásával számolnak és 2003 egészére 3,8-4 milliárd euró hiányt jeleznek előre.