Valér
-2 °C
0 °C

A vártnál nagyobb lett a fizetésimérleg-hiány

2003.09.12. 11:28
A várt 350-360 millió euró helyett 2003. júliusában 408 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A szezonális hatások kiszűrésével számított deficit 19 millió euróval kisebb az előző havinál - közölte az MNB. A héthavi, 2,722 milliárdos mínusz közel a duplája az egy évvel korábbinak.
A reálgazdasági tranzakciók mérlegének mind az áru-, mind pedig a szolgáltatásforgalmi részeleme kedvezőtlenebb képet mutat az előző hónapnál. Jó hír, hogy tavaly augusztus óta ez az első hónap, amikor a folyó fizetési mérleg hiányát nem a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta, ugyanis a nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan júliusban 413 millió euró forrásbeáramlás történt.

111 millió euróval több

Az MNB statisztikája szerint júliusban az áruforgalmi hiány - 3,063 milliárd eurós export és 3,519 milliárdos import mellett - az egy hónappal korábbit 29 millió euróval haladta meg, éves szinten pedig 111 millióval nőtt. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a szolgáltatások egyenlege szintén romlott, a többlet 60 millióról 20-ra esett.

Bár júliusban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya csökkent, a kisebb bevételek és a nagyobb kiadások miatt az idegenforgalmi többlet is zsugorodott. Júliusban a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemáramláson belül mind a profitjellegű nettó kifizetések, mind pedig az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások mértéke csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

428 millió fektettek be külföldiek

A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege júliusban 44 millió euró bevételi többletet mutat. A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 413 millió euró forrásbeáramlást mutatott. Közvetlen tőkebefektetés formájában a magyar befektetők külföldön 31 millió eurót, míg a külföldiek Magyarországon 428 millió eurót fektettek be.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 16 millió euró forrásbeáramlást mutatott. Tavaly augusztus óta ez az első hónap, amikor a folyó fizetési mérleg hiányát nem a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta. 2003. július végén a jegybanki tartalékok értéke 10,8 milliárd euró volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!