Szilárda
-4 °C
3 °C

A vártnál kedvezőbb a hiány

2003.09.16. 13:47
Bár a PM várakozásai szerint az őszi és téli hónapokban emelkedik majd az államháztartási hiány, a decemberi deficitterv - a társasági adófeltöltéseknek köszönhetően - tarthatónak látszik. Az augusztusi hiány kisebb lett a vártnál.
A pénzügyi tárca végleges adatai szerint 2003 első nyolc hónapja során az államháztartási hiány meghaladta a 707 milliárd forintot - mondta el Várfalvi István, helyettes államtitkár. Ez az éves előirányzat 85 százalékát teszi ki. Tavaly az első nyolc hónapban az államháztartás deficitje 658,7 milliárd forintot ért el, ez a korrigált előirányzat 63,5 százaléka volt.

Tartható a terv

Az augusztusi deficit közel 40 milliárd forinttal jobb lett a vártnál, ami köszönhető a visszautalásoknak, a kedvezőbb áfa-bevételeknek, valamint a mérsékeltebb fogyasztói árkiegyelítésnek.

A pénzügyi tárca várakozásai szerint szeptemberben 95 milliárd forinttal nő az államháztartási deficit. Októberben kisebb, míg novemberben - a növekvő nyugdíjak miatt - nagyobb mértékben emelkedik majd a hiány.

Decemberre ugyanakkor, köszönhetően a társasági adófeltöltéseknek, a PM korábbi előrejelzésének megfelelően 904 milliárd forint körüli hiánnyal zár az államháztartás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!