Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

PM: a hiány elérte a teljes évi 97 százalékát

2003.10.15. 17:06
A teljes évre tervezett államháztartási hiány 97 százalékára rúg az első kilenc hónap hiány - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter.
László Csaba mai sajtótájékoztatóján az államháztartás első kilenc havi teljesítményéről beszámolva elmondta, hogy a hiány 809 milliárd forintra rúg, ami az egész éves tervezet 97 százaléka.

Az államháztartási hiányon belül a központi költségvetés deficitje 589 milliárd forint, a társadalom-biztosításé 256 milliárd, az elkülönített állami pénzmag viszont 35 milliárd forintos pluszban volt. Mind a kiadási, mind a bevételi oldal időarányos.

Legfeljebb 6 százalékos jövő évi infláció

László Csaba szerint jövőre folytatódik a kiigazítás, a fordulathoz ugyanis egy-másfél év szükséges. A pénzügyminiszter tartotta magát a korábbi kijelentéseihez, miszerint a jövő évi infláció legfeljebb 5,5-6,0 százalékos lehet; reflektálva az MNB tegnapi konferenciájára, ahol a hét százalékot sem tartották kizártnak a szakértők.

A szaktárca az adóváltozások egyszeri hatását legfeljebb egy százalékra teszi. Az MNB és a PM ezen felül tárgyal a 2005 inflációs célról is; a miniszter a gazdaság számára továbbra is 250-260-as euróárfolyamot tart megfelelőnek.

Tartható hiány

László Csaba elmondta, az idei egész éves költségvetés tekintetében 350 milliárd forint többletkiadásra és 280 milliárd forint többletbevételre számít a szaktárca. A GDP arányos államháztartási hiány korábban kitűzött 4,8 százalékos szintje valószínűleg tartható marad.

A többletbevételek részletezésekor a pénzügyminiszter elmondta: az ÁFÁ-ból 80, a fogyasztási és jövedéki adókból 13, az evából 17, a társasági adóból 23, míg az illetékekből 9 milliárd forinttal több csorog be az államkasszába az előzetesen tervezettnél.

Az SZJA-bevételek ellenben 20 milliárd forinttal elmaradnak a várttól. A várható kiadási többlet főbb tételei közt a tárca vezetője megemlítette, hogy kamatokra 80, felhalmozási tételekre 66 milliárd forint többletet számolnak (ez utóbbiból a lakástámogatás 53 milliárd), a nyugdíjak 42, a gyógyszerkassza 25 milliárd, előre nem kalkulált forintos kiadást jelent majd.