Piroska
-2 °C
5 °C

A negyedéves hiány 1,1 milliárd euró

2003.12.30. 10:24
A folyó fizetési mérleg harmadik negyedévi felülvizsgált hiánya 1,101 milliárd euró volt, ez 66 millió euróval kisebb, mint az előzetesen közölt deficit - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden. Az előzetes adat szerint a deficit a harmadik negyedévben 1,167 milliárd euró volt.
A második negyedévben a hiány 1,529 milliárd eurót tett ki. Tavaly a harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya 285 millió euró volt. A jegybank összegzése szerint a harmadik negyedévben az előző időszakkal összehasonlítva nőtt a reálgazdasági tranzakciók deficitje, ebben a szolgáltatások egyenlegének változása volt a meghatározó. Az áruforgalom egyenlege viszont javult az előző negyedévhez képest.

A szolgáltatásokon belül mind az idegenforgalom, mind pedig az egyéb szolgáltatások esetében az egyenleg romlott. Az egyéb szolgáltatások tekintetében ez a kiadások és bevételek dinamikus növekedése mellett jelentkezett. A számsorokat tekintve ez azt jelenti, hogy 2003 harmadik negyedévében az áruforgalom deficitje 902 millió euró volt, szemben a második negyedévi 1,073 milliárd euróval, illetve a 2002 harmadik negyedévi 505 millió euróval.

A szolgáltatások és jövedelmek harmadik negyedévi egyenlege 333 millió euró hiánnyal zárt, szemben a második negyedévi 625 millió euró deficittel, míg tavaly a harmadik negyedévben még 96 millió euró szufficit volt az egyenleg. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalom többlete 2003 harmadik negyedévében 386 millió euró volt, azaz a nyári hónapok ellenére enyhén csökkent a második negyedévi 410 millió euróhoz képest, tavaly a harmadik negyedévben a többlet 611 millió eurót ért el.

Negyvenhárommilliárdos adósság

A nemzetgazdaság bruttó adóssága 43 milliárd euróra emelkedett a III. negyedévében a II. negyedévi 40,2 milliárd euróval szemben - közölte az MNB. A harmadik negyedévben a nettó adósság 17,7 milliárd euróra nőtt az előző három havi 17,1 milliárd euróról. A jegybanknak a nemzetgazdaság bruttó, illetve nettó adósságára vonatkozó számsorai tartalmazzák az államháztartás és a jegybank, valamint a magánszektor forintadósságát, emellett a magánszektor esetében a tulajdonosi hiteleket is.

A bruttó adósság háromhavi emelkedésében szerepet játszott az, hogy az államháztartás és az MNB együttes bruttó adóssága a harmadik negyedévben elérte a 19,8 milliárd eurót, szemben az előző háromhavi 18,1 milliárd euróval. Az államháztartás és a jegybank forintadóssága is emelkedett: idén a harmadik negyedévben 9,2 milliárd eurót tett ki, míg az előző negyedévben 8 milliárd euró volt.