Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Nőtt a tavalyi hiány

2004.03.31. 11:55
Az új módszertannal számolt folyó fizetési mérleg hiánya 2003-ban 6,488 milliárd euró volt a korábban közzétett 4,2 milliárddal szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.
Az elemzői becsléseket jelentősen meghaladó hiányt közölt a jegybank. A szakértők legutóbb legfeljebb 1,6 milliárd euró újrabefektetett jövedelmet vártak, a jegybank ennél kissé többet, a 2,003 milliárd euró azonban felülmúlt minden várakozást. Az MNB most közli először az újrabefektetett jövedelmek elszámolásával előállított fizetési mérleg és állományi adatokat.

Az újrabefektetett jövedelem beépítésével lehetővé válik a vállalatok által megtermelt teljes jövedelem elszámolása a fizetési mérlegben és a kapcsolódó állományi statisztikákban. Az eddig elszámolt fizetett osztalékhoz képest az újrabefektetett jövedelmek elszámolásával magasabb lesz mind a külföldi tulajdonosra jutó jövedelmek, mind a befektetett tőke állományának értéke. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2002 negyedik negyedévétől változatlan szinten maradt.

A módszertani váltás nyomán az adósságot nem generáló tőketételek formájában megjelenő nettó forrásbeáramlás is jelentősen változott (az újrabefektetett jövedelem elszámolása miatti nagyobb folyó fizetési mérleg hiány automatikusan nem adóssággeneráló forrással finanszírozódik), amely így 2003-ban 2330 millió euró volt, amelyből a magyarok külföldön történő közvetlen tőkebefektetéseihez kapcsolódóan 1332 millió euró kiáramlás, míg a külföldiek magyarországi befektetéseihez kapcsolódóan 3439 millió euró beáramlás tartozott.