György
16 °C
24 °C

Száz millió euróval nagyobb hiány

2004.06.14. 14:07
Az elemzőket váratlanul érte és kedvezőtlennek ítélik a folyó fizetési mérleg áprilisi hiányának mértékét, de arra is figyelmeztetnek, hogy az áprilisi áruforgalmi adatokat óvatosan érdemes kezelni, mivel az Európai Uniós csatlakozás májusi dátuma miatt taktikai lépésekre kerülhetett sor, ami megnövelhette a havi hiányt.
A folyó fizetési mérleg hiánya az idén áprilisban 1,07 milliárd eurót tett ki, az első négyhavi deficit 2,826 milliárd euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn. Az elemzők 900 millió euró körüli hiányt vártak. Elsősorban az áruforgalom áprilisi 677 millió eurós passzívuma okozza a folyó fizetési mérleghiányt, amely így első látásra elég sötét képet mutat - mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője szerint most még nem lehet látni, hogy ez az importtöbblet a későbbiek során milyen termékekbe épül be.

"Ha az importtöbblet beruházási illetve exportcéllal került a felhasználókhoz, s a statisztikák ezt jelzik, akkor hónapok múlva abból export válhat, ez alól a személygépkocsi többletbehozatal a kivétel" - jelezte az egyik lehetséges forgatókönyvet Török Zoltán. A baj csak az, hogy a második negyedév végleges adatait csak szeptember végén ismerhetjük meg, hiszen az első negyedéves korrigált adatra is még két hetet kell várni, így a piac addig sötétben tapogatódzik - tette hozzá.

Igaz ugyanakkor az is, hogy amíg a behozatali többlet a tavaly áprilisit 257 millió euróval haladta meg, addig a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 193 millió euróval jobb a tavaly áprilisinál, ami kedvező tendenciára utal - mutatott rá az elemző.

Nem várnak javulást

Mivel tavaly a második negyedévi folyó fizetési mérleghiány 1,8 milliárd euró volt, s most áprilisban már több mint 1 milliárd a deficit, a második negyedév is feltehetően rosszabb lesz a tavalyinál - fogalmazott Török Zoltán. A Raiffeisen Értékpapír Rt. prognózisa erre az évre 6,5 milliárd euró hiánnyal számol, s lehet hogy ezt a mostani adatok után kissé meg kell emelni - fűzte hozzá. Az elemző véleménye szerint a euró/forint árfolyam továbbra is 250-255 között mozog majd, de valószínű, hogy ezután inkább a 255 gyenge oldalára csap át.

A GKI még nem módosít

Az áprilisi áruforgalmi adatoknál nem szabad megfeledkezni az EU csatlakozás májusi dátumáról, s ezzel összefüggésben azokról a vámolási gubancokról, amelyeket ugyancsak áprilisi lépésekkel lehetett kivédeni - jelentette ki Hegedűs Miklós. A GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója kiemelte azt is, hogy miközben az idén áprilisban 683 millió euróval több volt az import értéke, addig az export is nőtt 427 millióval az egy évvel ezelőttihez képest. A következő hónap adatai mutatnak majd rá, hogy az áprilisi folyó fizetési mérleget miként értékeljük - mondta Hegedűs Miklós. Ezért a GKI egyenlőre nem kívánja módosítani az idei évre szóló 6,5 milliárd eurós deficit prognózisát, amely összeg egyébként megegyezik a 2003-as - új módszertan szerint készült - tényszámmal.