Rekordhiány az államháztartásban

2002.04.12. 11:13
Júniusi nyugdíj-kiegészítés elhatározását javasolja a kormánynak a pénzügyminiszter - az emelést a várható többletbevételekből kívánják finanszírozni. Ezekre azonban máshol is szükség lesz: az államháztartás hiánya ugyanis elérte a tervezett összeg felét - közölte a Népszabadság. A Napi Gazdaság szerint a tb-alapok 63,2 milliárdos hiánya az előirányzat több mint 3,5-szerese.
A jövő keddi kormányülés elé a nyugdíjemelések kiegészítéséről szóló indítványt terjesztek - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter az államháztartás negyedéves helyzetéről tartott sajtótájékoztatón. Itt a tárcának arról kellett beszámolnia, hogy az államháztartás hiánya elérte a tervezett összeg 48 százalékát a harmadik hónap végére - írja a Népszabadság. A Napi Gazdaság szerint a központi költségvetés egyenlege mínusz 186,9 milliárd forint, ami az éves terv 38,4 százaléka.

Hamarabb emelnek

A kiegészítő nyugdíjemelésről szólva Varga azt mondta: számításaik szerint erre a célra 60-100 milliárd forintot kell fordítani. A miniszter azt javasolja, hogy ennek az összegnek a felét fizessék ki júniusban. A tárca első embere azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mekkora ez az emelés. A nyugdíjak kiegészítésére törvény kötelezi a kormány, ám ezt a jogszabály szerint csak novemberben kell megtenni. Arra nincs jogszabály, hogy lehet-e előbb az emelés egy részét odaadni. A pénzügyminiszter javaslata szerint ez történne meg most, mert a keresetek növekedése láthatóan nagyobb lesz a korábban vártnál.

250 milliárdos többlet kell

A szükséges forrást az államháztartás többletbevételeiből teremtenék elő - közölte a miniszter, ám azt nem árulta el, hogy mekkora többletre számítanak az idén a tervezetthez képest. Azt mondta, a múlt évihez hasonló nagyságrendű többletkiadást és -bevételt terveznek. Ez 250 milliárd forint körüli többletet feltételez. Az összeg nagy részére azonban vélhetően azért is szükség lesz, hogy az eddigi nagyobb költekezést ellentételezni lehessen.

A hiány a tervezett felénél tart

Az államháztartási hiány ugyanis - igaz, főként egyszeri kiadások, például a Nemzeti Színházra fordított tízmilliárd forint miatt - a negyedév végére elérte a tervezett keret majdnem felét. Varga ezt úgy jelentette be: jó hírekről számolhat be, amelyek azt mutatják, hogy az államháztartás helyzete stabil. Közölte, hogy 1998-ban sem volt ennél sokkal kisebb a tervezetthez képest a deficit, mégsem kellett pótköltségvetést készíteni. Hozzátette, hogy az év végére sem lépi át az államháztartási hiány a tervezett szintet. Ebben vélhetően segíteniük kell a többletbevételeknek is.

Uniós szabályok szerint számolva nőni fog a hiány

Ugyanakkor az uniós statisztikai rendszer szerint mért - vagyis az ÁPV Rt., és a Magyar Fejlesztési Bank kiadásait is számba vevő - hiány növekedni fog az idén. Varga arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy elkészítették és leadták az EU-nak azt a jelentést, amely beszámol erről a deficitmértékről. Egy kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy e szerint tavaly 4,1 százalék volt az államháztartás GDP-arányos hiánya. A pénzügyminiszter bővebb tájékoztatást a jövő hétre ígért, és nem volt hajlandó elárulni azt, becslésük szerint mekkora lesz az uniós statisztikai rendszerben a deficit az idén. Ez egyébként nyilvános adat.

Korábban már a Napi Gazdaságban - értesülésként - megjelent: Brüsszelnek a magyar kormány ötszázalékos hiányt jelzett előre erre az évre. Vagyis: az uniós statisztikai rendszer szerint számolva a deficit növekedni fog az idén. A magyar rendszerben egyébként a hiány az előrejelzés szerint csökken: a tavalyi 3,3 százalékról 3,1 százalékra.