Hiányzott a költségvetési fegyelem

2002.04.30. 12:46
A költségvetés hiánya korlátozza az új magyar kormány mozgásterét címmel közölt kedden budapesti tudósítást a Handelsblatt.
A német üzleti és pénzügyi körök vezető újságja szerint egyre erőteljesebb figyelmeztetések hangzanak el a költségvetési fegyelem betartására.

Legutóbb a jegybank szakemberei hívták fel a figyelmet arra, hogy ha az új kormány nem vigyáz, az államháztartás deficitje - az EU-n belül érvényes ESA 95 kritériumok alapján számolva - az év végén meghaladhatja a hazai össztermék 6 százalékát.

Az OECD már figyelmeztetett

Reinhold Vetter tudósító emlékeztetett arra, hogy az OECD már korábban óva intett a költségvetési fegyelem veszedelmes fellazulásától.

- A távozó konzervatív kormány március végéig elköltötte az egész évre előirányzott kiadások 48 százalékát. Nem volt igaztalan a szocialisták és a liberálisok állítása, amely szerint Orbán pártja különböző választási ajándékokat osztogatott hatalma megőrzésének biztosítása érdekében - írta a Handelsblatt.

Kölcsönből kell finanszírozni a pótköltségvetést?

A német tudósító, független megfigyelőket idézve, nem tartotta kizártnak, hogy az új kormánynak esetleg kölcsönfölvétellel finanszírozott pótköltségvetést kell kidolgoznia erre az esztendőre.  • Bérelnék
  • Bankszámla