György
16 °C
24 °C

Megvan az éves hiány negyede

2005.02.07. 17:12
Egyszeri hatások miatt a januári hiány 130 milliárddal több az időarányosan ráeső résznél. Januárban 198,4 milliárd forint lett államháztartási hiány. Ez negyede az egész évre tervezett deficitnek.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya januárban az egyszeri kiadásokkal együtt a prognózisnál kedvezőbben alakult - tájékoztatta az Indexet a Pénzügyminisztérium. A prognózis 210 milliárd forintos hiánnyal számolt, amely a GDP 0,9 százaléka. A deficit ennél kevesebb, 198,4 milliárd forint lett, mely GDP 0,89 százaléka.

A központi költségvetés 199,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 9,8 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapoknál 10,5 milliárd forintos többlet keletkezett. A központi költségvetés egyenlege a várakozásoknak megfelelően alakult, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak, valamint az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege kedvezőbben teljesült.

A központi költségvetés januári bevételei 71,2 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek összességükben a várakozásoknál kedvezőbben alakultak. Jelentősen meghaladta a prognózist az általános forgalmi adóból származó bevétel. A vártnál kedvezőbben alakultak a személyi jövedelemadó és az illeték bevételek is. A Munkaerőpiaci Alap járulékbevételei a prognózist meghaladóan teljesültek.

A központi költségvetés januári kiadásai 71,1 milliárd forinttal, a várakozás felett alakultak, ami elsősorban abból adódott, hogy terven felül növekedtek a fejezetek saját bevételei és kiadásai is. Januárban a tervezetthez képest többet fizetett ki a költségvetés a fogyasztói árkiegészítésre, lakástámogatásokra, az elkülönített állami pénzalapok, valamint a helyi önkormányzatok támogatására.