Eleonóra
-1 °C
2 °C

Több lesz a hiány a vártnál

2005.03.16. 19:24
Az első három hónapban 472,6 lesz az államháztartás hiánya - ezt valószínűsíti a Pénzügyminisztérium. Egy része ezeknek az előrehozott agrártámogatások miatt lesz.
A Pénzügyminisztérium 78,6 milliárd forintos államháztartási hiányt vár márciusra és 472,6 milliárdot az első negyedévre a korábban prognosztizált 46,6 milliárd illetve 415,8 milliárd helyett - jelentette be Várfalvi István helyettes államtitkár a tárca szerdai tájékoztatóján.

Februárban ugyanannyi

A márciusi várható többlet deficitből 15 milliárd forint az áprilisról márciusra előrehozott agrártámogatásból, 18 milliárd pedig a kisebb márciusi áfa-bevételből származik - mondta Várfalvi István.

A tájékoztatón elmondták, hogy az első két havi tények, illetve a márciusi hiányprognózis nyomán a 42 milliárd forintos költségvetési tartalékból 25 milliárdot a kormány nem kíván elkölteni.

A februári illetve az első két havi végleges államháztartási deficit megegyezik az előzetesen publikált összeggel, azaz 195,6 milliárddal illetve 393,9 milliárddal - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A központi költségvetés 179,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás elkülönített pénzügyi alapjai 28,7 milliárdos hiánnyal, míg az elkülönített állami pénzalapok 13 milliárdos többlettel zártak februárban.

Az államháztartás februári bevételei hétmilliárd forinttal maradtak el a prognózistól.

Több kiadás

A februári áfa-bevételek összege 132,4 milliárd forint volt, ami 40 milliárddal elmarad az előzetes prognózistól. Magyarázatként Várfalvi hozzátette: a tervezettnél kisebb bevétel egyik oka, hogy az éves bevallást készítő adóalanyok közül sokan negyedéves bevallókká váltak, így ezek szokásos februári befizetései áttevődnek áprilisra.

Az államháztartás februári kiadásai mintegy 17 milliárd forinttal haladták meg a prognózist.

Az első negyedévben az egész évre tervezett államháztartási hiány 46 százaléka valósult meg, de ehhez tudni kell azt is, hogy a társasági adóbevételek 40 százaléka decemberben folyik be, s az áfa-bevételek nyáron illetve a decemberi vásárlás során gyorsulnak fel - magyarázta Várfalvi.

A kiadásoknál viszont fordított a helyzet, ugyanis az első negyedévben esedékesek az szja-visszaigénylések, az autópálya számlák, a Grippen törlesztő részlet, és az agrártámogatások kifizetése - tette hozzá a helyettes államtitkár.