György
14 °C
24 °C

Az éves előirányzat 86 százalékánál tart a hiány

2006.11.16. 12:39
A Pénzügyminisztérium novemberre 230,42 milliárd forint államháztartási hiányt vár, pénzforgalmi szemléletben, az önkormányzatok nélkül - jelentette be Várfalvi István szakállamtitkár. Az államháztartás októberi hiánya - önkormányzatok nélkül - 52,4 milliárd forint volt, így az első tízhavi pénzforgalmi deficit 1509,6 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 86 és a GDP 6,49 százalékát.

Várfalvi István elmondta, az NA Rt. több mint 350 milliárd forintos hiteléből a költségvetés novemberben 60 milliárd forintot, decemberben 292 milliárd forintot vállal át. Ez csak a pénzforgalmi adatokat érinti, az eredményszemléletűt nem - fűzte hozzá. Az év egészére a tárca pénzforgalmi deficitprognózisát 2056,4 milliárd forintra, GDP-arányosan a korábban közölt 9 százalékáról 8,8 százalékára csökkentette - a kedvező októberi adatok ismeretében -, így ez a 0,7 százalékos önkormányzati deficittel együtt eredményszemléletben a GDP 10,1 százalékát jelenti. A tárca az eredményszemléletű ESA-hiány-prognózisát nem csökkentette - mondta Várfalvi.

Nincs döntés a házipénztárról
Sem a Pénzügyminisztérium, sem a kormány nem hozott még döntést a házipénztáradó szabályait illetően, de a kérdést az alkotmánybírósági döntés indoklásával együtt vizsgálják - mondta el Pichler Ferenc, a tárca szóvivője az MTI kérdésére. Hozzátette, hogy az alkotmánybírósági döntés ellenére a PM továbbra is tartja magát eredeti céljához, ami a gazdaság kifehérítése. Az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a házipénztár-adóról szóló törvényt.

A tárca azzal számol, hogy az elkülönített állami pénzalapok 33 milliárd többlettel, a tb-alapok 140,43 milliárd forint deficittel zárnak az idén. A hitelek átvállalása nélkül decemberben az államháztartás deficit nélkül, 0 egyenleg körül zárt volna - tette hozzá Várfalvi István.

Az októberi adatokról Várfalvi István elmondta, a bevételek közül az eva-, az szja-, valamint a jövedékiadó-bevételek a prognózisnál kedvezőbben, míg az áfa- és a regisztrációsadó-bevételek ennél alacsonyabban alakultak.

A központi költségvetés októberi kiadásai mintegy 16 milliárd forinttal haladták meg a vártat, amiben szerepet játszott a FUF Kft. ügyében a magyar állam ellen indított perben megítélt 17,2 milliárd forintos kártérítés kifizetése.