Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsz százalékot tévedett a PM

2007.10.08. 17:25
A központi költségvetési alrendszerben 183 milliárdos deficit jött össze a múlt hónapban, ám a tb-alapoknál és az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett.

Most sem hazudtolta meg magát a Pénzügyminisztérium. Szeptemberben megint kisebb egyenleggel zárt a büdzsé annál, mint amit a tárca szűk három héttel ezelőtt előrejelzett. Nem is kevéssel lett jobb a szaldó, hiszen a PM 200 milliárd forintos hiányprognózist tett közzé, ám a tényleges deficit a múlt hónapban 165 milliárd lett. Vagyis majdnem húsz százalékkal tévedett a szaktárca.

Ez a jelenség már több, mint két éve jellemző a minisztériumra. A 2005 júliusa óta eltelt időszakban mindösszesen kettő olyan hónap volt, amikor rosszabb lett az egyenleg a gondoltnál.

Hogy pontosan mi állhat a mostani kisebb hiány hátterében, egyelőre nem tudni, arra a jövő héten esedékes sajtótájékoztatón derülhet fény. A számokból csak az látszik, hogy a központi költségvetési alrendszerben a bevételek 13 milliárd forinttal alulmúlták a várakozást, ám a kiadások ennél is jobban, 40 milliárddal elmaradtak a reméltnél. Kérdés, hogy a kiadások elmaradását az magyarázza-e, hogy a MÁV esetleg nem jutott hozzá a beígért 60 milliárdos apanázshoz a múlt hónapban.