Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Húsz százalékot tévedett a PM

2007.10.08. 17:25
A központi költségvetési alrendszerben 183 milliárdos deficit jött össze a múlt hónapban, ám a tb-alapoknál és az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett.

Most sem hazudtolta meg magát a Pénzügyminisztérium. Szeptemberben megint kisebb egyenleggel zárt a büdzsé annál, mint amit a tárca szűk három héttel ezelőtt előrejelzett. Nem is kevéssel lett jobb a szaldó, hiszen a PM 200 milliárd forintos hiányprognózist tett közzé, ám a tényleges deficit a múlt hónapban 165 milliárd lett. Vagyis majdnem húsz százalékkal tévedett a szaktárca.

Ez a jelenség már több, mint két éve jellemző a minisztériumra. A 2005 júliusa óta eltelt időszakban mindösszesen kettő olyan hónap volt, amikor rosszabb lett az egyenleg a gondoltnál.

Hogy pontosan mi állhat a mostani kisebb hiány hátterében, egyelőre nem tudni, arra a jövő héten esedékes sajtótájékoztatón derülhet fény. A számokból csak az látszik, hogy a központi költségvetési alrendszerben a bevételek 13 milliárd forinttal alulmúlták a várakozást, ám a kiadások ennél is jobban, 40 milliárddal elmaradtak a reméltnél. Kérdés, hogy a kiadások elmaradását az magyarázza-e, hogy a MÁV esetleg nem jutott hozzá a beígért 60 milliárdos apanázshoz a múlt hónapban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!