Aliz
6 °C
14 °C

Jó hír a közembernek, rossz hír a kutató-fejlesztő cégeknek

2007.10.19. 07:26
Mostanra is tartalékolt egy jó hírt a Pénzügyminisztérium. Az idei megannyi alkalomhoz hasonlóan a tárca a mostani tájékoztatóján is lejjebb szállította a 2007-es deficitelőrejelzését.

A PM arra számít, hogy az egy hónappal korábban gondoltnál 50 milliárd forinttal kisebb, összesen 1 480 milliárd forint lesz az idei hiány az államháztartás három alrendszerében. Az egyenlegjavulás nemcsak egy-két tételnek köszönhető, a kiadott előrejelző táblázat tanúsága szerint számos bevételi és kiadási sor fel és le mozog és ezek eredőjeként jön ki a már említett, 50 milliárddal kisebb deficit.

Ebben nagy szerepe van annak, hogy a legnagyobb pénzeszsákból, a központi költségvetési szervektől és fejezeti kezelésű előirányzatoktól majdnem 35 milliárd forinttal kevesebb pénz folyik ki a legutóbb közzétett prognózisban szereplő értékhez képest. Azt azonban már nem fogadja kitörő lelkesedéssel az üzleti szféra, hogy 20 milliárdos megtakarítást az elkülönített állami pénzalapoknál tud majd felmutatni a kormányzat, mégpedig elsősorban azzal, hogy a kutatási pályázatokon 16 milliárd forinttal kevesebbet osztanak szét a vállalkozások és más szervezetek között az eddig számítottnál. Értsd: a lehetségesnél ennyivel kevesebb kutatási támogatásra szánt pénzhez juthatnak a cégek. Igaz, ez a summa ottmarad a Nemzeti Kutatási és Technológiai Alapnál és jövőre azt szétoszthatja.

A bevételeknél néhány tételből picit többet vár a szaktárca, ám például a bankokra szabott, hitelintézeti járadék nevet viselő teherből bő tízmilliárddal kevesebb folyhat be és a lakosság sem fog annyi illetéket befizetni a büdzsébe, mint ahogy korábban a József nádor téren gondolták.

Októberben igazából többlet lenne

Októberben úgy lesz 32 milliárd forintos hiány, hogy igazából 25 milliárd forintos többlet keletkezne - mondta Tátrai Miklós, a PM államtitkára a tájékoztatón. Ez azért lesz így, mert a november eleji ünnepnapok miatt már októberben el kell indítani olyan bér- és családi pótlékkifizetéseket, amelyeket normál körülmények között novemberben fizetnének ki. Ha tehát nem lenne ez az 57 milliárd forintosra taksált eltérítő körülmény, akkor 25 milliárdos szufficit lenne októberben a PM szerint.

Mindezek csak arra jók, hogy a negyedik alrendszerben, az önkormányzatoknál bizony nagyobb hiány lesz és ezt semlegesítik. Egy szó, mint száz: a központi költségvetésből, a tb-alapokból és az elkülönített állami pénzalapokból álló három alrendszer 50 milliárddal jobban fog teljesíteni a prognózis szerint, ám az önkormányzatok többet fognak költeni. Van még egy tétel, amit biztonság kedvéért úgy szerepeltet a PM, hogy akkor se legyen baj, ha a rosszabb kimenetel következik be. Mindezek eredője pedig az, hogy a piac és az EU által figyelt, uniós kimutatás szerint számolt deficitcél nem változik, az továbbra is a GDP 6,4 százalékán áll. (Az év során 6,8 százalékról jött le három lépésben.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?