Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Medgyessy: hibázott a kormány

2003.09.18. 13:12
A kabinet hibázott, hogy nem tárta fel, milyen állapotban volt a gazdaság a kormányváltás után - vélekedett a miniszterelnök, aki szerint az EU-csatlakozással egyidőben Magyarország belép az ERM-II. árfolyamrendszerbe, 2008-ban pedig jön az euró.
A magyar kormány fenntartható gazdasági fejlődést szeretne, ami növeli a lakosság jólétét. Ehhez tőkére van szükség, ami a befektetők bizalmának megszerzését jelenti - jelentette ki Medgyessy Péter az Economist konferenciáján. A miniszterelnök elmondta: a kormányváltáskor az volt az alternatíva, hogy gyors rohammal vagy a gazdaságpolitika folyamatos átalakításával szerzik-e ezt meg.

Nem volt jó döntés

Átgondolatlan pr-kép
A Kormányzati Kommunikációs Központ az Indexnek cáfolta, hogy ők küldték volna az Economist konferenciára azt a fényképet, amellyel hirdették a rendezvényt. A képen Medgyessy Péter látható, amint egy papírlapot emel jobbjával a feje fölé. Az egy éve a sajtót is bejárt kép az ügynökbotrány kirobbanásakor készült, amikor a miniszterelnök amellett érvelt, hogy az ország érdekeit képviselte az orosz titkosszolgálatokkal szemben. Úgy tudjuk a Miniszterelnöki Hivatalban szerencsétlennek tartják a kép felhasználását.

A fő problémák akkor az jelentette, hogy a növekedés fogyasztásvezérelt volt, a gazdaság teljesítményéhez képest túlértékelt volt a forint és az állam presztízsberuházásokat hajtott végre, valamint rejtett egyensúlyi problémák is fennálltak. Nem volt jó döntés a kormány részéről, hogy nem terítette ki az örökölt lapokat, így most nehéz meggyőzni a lakosságot a gazdaságpolitikai váltás szükségességéről - vélekedett a kormányfő, aki szerint a GDP 9,3 százalékára rúgó államháztartási (áht) hiányból legalább három százalék a "szőnyeg alá söpört feszültség" volt (köztük az MFB kötelezettségvállalásai, amelyek nem jelentek meg a könyvekben).

Örökölték az adósságba kergetett cégek tömegét, köztük a MÁV és a BKV problémáját, s ezeket konszolidálni kellett. Ennek ellenére a magyar államadósság hiánya nem vészes, a GDP 60 százaléka alatt van - vélekedett Medgyessy. A miniszterelnök hozzátette, hogy az idei áht-hiány 4,8 százalék lesz, jövőre ezt is másfél százlékponttal csökkentik.

Biztos az euró 2008-as bevezetése

Medgyessy aláhúzta: a kormány elkötelezett a gazdaság egyensúlyának helyreállítására, ugyanis ez a feltétele annak, hogy megtörténjen a jóléti rendszerváltás. A tartós jólét csak a befektetői bizalom és a gazdasági egyensúly megléte mellett jöhet létre - vélekedett a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükséges piaci adaptáció magas kamatszinttel jár, de ez is fokozatosan csökken majd.

A kormány a fogyasztásorientált gazdasági növekedést átállítják expororientált és -vezérelt bővülésre, infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, egyetlen fillért sem vonnak el a prioritást jelentú útépítéstől, s megépítik a 4-es metrót is.

Ami az uniós ügyeket illeti, a kormányfő kijelentette, hogy Magyarország azonnal - vélhetőleg az EU-csatlakozás időpontjában, azaz 2004. május 1-jén - csatlakozunk az ERM-II. árfolyamrendszerhez, s 2008-ban pedig biztosan sor kerül az euró bevezetésére. A kormány víziója, hogy Magyarország a térség legjobb gazdasága legyen - mondta el a miniszterelnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!