Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parlamenti 'nem' a hibridautók adókedvezmény-javaslatára

2005.10.12. 12:18
Nem támogatta a hibrid típusú autók adókedvezményeire vonatkozó módosítási javaslatokat a kormány az Országgyûlés környezetvédelmi bizottságának szerdai ülésén. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

Az egyik javaslat a hibrid autók áfa-mentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az ÁFA-mentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerûnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. A kedvezmény egységesen 158 ezer forint, a 2,5 ezer köbcentis hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.

Az áfa-mentességrõl szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik elõterjesztést viszont végül senki sem támogatta. Az elõbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes fideszes képviselõ elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más más módon segítse elõ a hibrid autók adójának csökkentését. Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentõsen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére. A bizottság az ülésen tárgyalt még a génmódosított vetõmagok terjedésének megfékezésérõl. A testület egyhangúan elfogadta azt a javaslatot, miszerint albizottság áll fel a témakör megtárgyalására Orosz Sándor vezetésével.