Ervin
12 °C
28 °C

Parlamenti 'nem' a hibridautók adókedvezmény-javaslatára

2005.10.12. 12:18
Nem támogatta a hibrid típusú autók adókedvezményeire vonatkozó módosítási javaslatokat a kormány az Országgyûlés környezetvédelmi bizottságának szerdai ülésén. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

Az egyik javaslat a hibrid autók áfa-mentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az ÁFA-mentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerûnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. A kedvezmény egységesen 158 ezer forint, a 2,5 ezer köbcentis hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.

Az áfa-mentességrõl szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik elõterjesztést viszont végül senki sem támogatta. Az elõbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes fideszes képviselõ elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más más módon segítse elõ a hibrid autók adójának csökkentését. Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentõsen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére. A bizottság az ülésen tárgyalt még a génmódosított vetõmagok terjedésének megfékezésérõl. A testület egyhangúan elfogadta azt a javaslatot, miszerint albizottság áll fel a témakör megtárgyalására Orosz Sándor vezetésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!