Ödön
1 °C
11 °C

Partot ért a Szentendrei-sziget

2008.03.28. 10:48
Behelyezték az utolsó hídelemet az M0-s északi hídjának a szentendrei Duna-ág fölött átívelő hídjába. A teljes, öt hídból álló hídegyüttes augusztusra készül el, akkortól a fővárost elkerülő körgyűrű 13 gyorsforgalmi és főutat fog összekötni.

A dunaújvárosi, kosárfüles Duna-híd beúsztatása után ismét hidat, pontosabban hídelemet úsztattak a Hídépítő szakemberei. A héten a helyére került az M0-s északi, öt hídból álló hídegyütteséből a szentendrei Duna-ág fölött átívelő híd utolsó eleme.

Úszik a hídelem - kattintson a képekért!

Az M0-s északi, 3,2 kilométer hosszú szektora – amelyből 1860 métert tesz ki a Megyerinek elnevezett hídegyüttes – agusztusra készül el, és a 11-es főutat köti össze a 2-es főúttal, valamint az M2-es gyorsforgalmi úttal. Várhatóan szintén augusztusban adják át a körgyűrű keleti szektorát, akkortól az M0-s 13 főutat és gyorsforgalmi utat kapcsol össze az M1-estől a 11-es főútig.

A szentendrei Duna-ág fölött 332 méter hosszan ível át mostantól a háromnyílású híd. A híd acélszerkezetű elemekből áll össze, az aszfaltburkolatot erre az acélszerkezetre terítik majd. A szerkezet nagyjából négy és fél méter magas, a híd 4400 tonnányi acélból készült.

A 4400 tonnányi acélból készült, útpályánként hat, egyenként 86-126 méteres részből álló híd szerkezetét a gyártó Ganz csepeli szerelőterén állították össze. Az elemeket hidraulikus állványszerkezettel ellátott bárkákkal szállították a helyükre.

Az M0-s északi szektorának a kivitelezője a Hídépítő és a Strabag alkotta konzorcium. A beruházás költségvetése 62 milliárd forint. Ha elkészül, a Megyeri híd lesz az ország legnagyobb – 47 méter széles, kétszer kétsávos, leállósávos, kerékpársávval és járdával ellátotott –, és egyben legdrágább hídja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?