Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb üzemet épít Győrben a Hydro Aluminium

2005.06.28. 09:50
a világ harmadik legnagyobb alumíniumipari konszernje, a norvég Hydro Aluminium zöldmezős beruházás keretében újabb üzemet létesít. Az új motorblokk- és hengerfejgyártó üzemben különleges gyártási technológiát alkalmaznak majd.
Többmilliárdos zöldmezős beruházással Győrben építi fel új motorblokk- és hengerfejgyártó üzemét a világ harmadik legnagyobb alumíniumipari konszernje, a norvég Hydro Aluminium, erősítette meg a Napi Gazdaság információit Mersich Gábor, az 1993-ban létrehozott Hydro Alumínium Kft. gazdasági igazgatója.

A helyszínt illetően végleges döntés született, a beruházást azonban csak akkor kezdik el, ha a világ vezető, elsősorban német autóipari cégeivel sikerül megállapodni az új termékek sorozatgyártásáról. Mersich a tárgyalópartnerek nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni, ám a gazdasági lap információi szerint elsősorban a DaimlerChryslerrel és a Volkswagennel szeretnének megállapodni.

Olyan üzemet építenek Győrben, amelyben az eddigieknél könnyebb motorblokkok, illetve hengerfejek készülnek majd. Az új technológiát a Hydro autóipari divíziójáért felelős Hydro Aluminium Foreign Holdings GmbH kölni központjában fejlesztették ki. Utóbbi társaságnak egyébként a világ számos pontján, többek között Mexikóban is van gyártóbázisa.

Az új gyár az elmúlt évek során Magyarországon több mint 100 millió eurót befektető Hydro magyar cégének harmadik üzeme lesz. Az építkezéshez szükséges terület a jelenlegi gyártóbázis mellett rendelkezésre áll, tette hozzá Mersich. A beuházás megvalósításával párhuzamosan a jelenlegi 650 fős létszámot 800-ra növelik.

A gazdasági igazgató közölte, hogy a néhány hete már Ausztráliába is motoralkatrészeket, elsősorban hengerfejeket szállító győri Hydro Alumínium közvetlen partnere többek között a General Motorsnak és az Audinak is. A tavaly már 16 milliárd forintos árbevételt elérő, első üzemét még 1997-ben, majd a másodikat 2001-ben felépítő győri leányvállalat egyben Magyarország legnagyobb kínai exportőre is.