Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hiénák járják az APEH árveréseit

2007.02.06. 07:39
Az adóhivatal által lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel. Ezeken a törvényi felhatalmazás alapján az ingatlanokat a becsérték 50, míg az ingóságokat akár annak 25 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat.

Javult tavaly az adóhatósági végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítési mutatója. Az APEH tájékoztatása szerint a foglalt ingóságok és ingatlanok 1,22 milliárd forintot hoztak a kasszába, míg egy éve 1 milliárdot alig meghaladó bevételre tettek szert.

Elrettentő hatású

Az értékesítésből befolyt összeg jóval alacsonyabb, mint a nyilvántartott állomány. Az APEH szerint ennek az a magyarázata, hogy a végrehajtási eljárástól megrettenő adósok végül rendezik a tartozásukat, amire részletfizetést is kérhetnek az adóhatóságtól.

Évente a tartozásállomány 4-5 százalékát törlik behajthatatlanság miatt. Hogy nem a bedőlt tartozások kezelése a legjövedelmezőbb „üzletága” az adóhivatalnak, mutatja, hogy a felszámolás alá kerülő társaságok tartozásainak megtérülési aránya is csak 1-2 százalék.

A lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel, ahol törvényi felhatalmazás alapján aaz ingóságokat a becsérték 25, az ingatlanokat 50 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat. Ez sem az adósnak, sem az adóhatóságnak nem kedvező – állapítja meg az adóhatóság.

Jó szimat

Főleg azért, hogy a jó üzletet megszimatolva külön APEH-árverésekre szakosodott licitálók (vásárlói csoportok) jelentek meg, akik igyekeznek minél lejjebb nyomni az árat. Őket leginkább a gépjárművek érdeklik. Ellenük pályázatos értékesítéssel próbált védekezni az adóhivatal, ahol a pályázónak legalább a becsértéket meg kell ajánlania.

Ám ezzel meg átesnek a ló másik oldalára, mivel a nem sanda szándékkal induló kereskedők árrése minimálisra apad, így nem lesznek érdekeltek a pályázati részvételben. Az adóhatóság javaslata az, hogy interneten történjenek ezek az árverések, de emellett jogszabály-módosítást is kezdeményeztek már.

Az árveréseken a legnagyobb keletje a frekventált helyeken lévő ingatlanoknak, illetve a gépjárműveknek van. Az utóbbi idők egyik legfurcsább esete egy szexshop árukészletének lefoglalásához kapcsolódik – az árveréstől végül eltekintettek, az adóhatóság szerint „könnyen érthető okokból”.

A vagyontárgyakat – a törvény szerinti határidők betartásával – ingatlanok esetében 4, ingóságok esetében 3 hónap elteltével értékesítik, de ezt meghosszabbíthatja bármilyen, felfüggesztésre okot adó körülmény. A problémamentes esetekben is csak azt követően lehet végrehajtani az értékesítést, ha már letelt a foglalástól számított türelmi idő, megtörtént az érdekeltek tértivevényes értesítése és kifüggesztették az árverési hirdetményt.