Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiénák járják az APEH árveréseit

2007.02.06. 07:39
Az adóhivatal által lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel. Ezeken a törvényi felhatalmazás alapján az ingatlanokat a becsérték 50, míg az ingóságokat akár annak 25 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat.

Javult tavaly az adóhatósági végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítési mutatója. Az APEH tájékoztatása szerint a foglalt ingóságok és ingatlanok 1,22 milliárd forintot hoztak a kasszába, míg egy éve 1 milliárdot alig meghaladó bevételre tettek szert.

Elrettentő hatású

Az értékesítésből befolyt összeg jóval alacsonyabb, mint a nyilvántartott állomány. Az APEH szerint ennek az a magyarázata, hogy a végrehajtási eljárástól megrettenő adósok végül rendezik a tartozásukat, amire részletfizetést is kérhetnek az adóhatóságtól.

Évente a tartozásállomány 4-5 százalékát törlik behajthatatlanság miatt. Hogy nem a bedőlt tartozások kezelése a legjövedelmezőbb „üzletága” az adóhivatalnak, mutatja, hogy a felszámolás alá kerülő társaságok tartozásainak megtérülési aránya is csak 1-2 százalék.

A lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel, ahol törvényi felhatalmazás alapján aaz ingóságokat a becsérték 25, az ingatlanokat 50 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat. Ez sem az adósnak, sem az adóhatóságnak nem kedvező – állapítja meg az adóhatóság.

Jó szimat

Főleg azért, hogy a jó üzletet megszimatolva külön APEH-árverésekre szakosodott licitálók (vásárlói csoportok) jelentek meg, akik igyekeznek minél lejjebb nyomni az árat. Őket leginkább a gépjárművek érdeklik. Ellenük pályázatos értékesítéssel próbált védekezni az adóhivatal, ahol a pályázónak legalább a becsértéket meg kell ajánlania.

Ám ezzel meg átesnek a ló másik oldalára, mivel a nem sanda szándékkal induló kereskedők árrése minimálisra apad, így nem lesznek érdekeltek a pályázati részvételben. Az adóhatóság javaslata az, hogy interneten történjenek ezek az árverések, de emellett jogszabály-módosítást is kezdeményeztek már.

Az árveréseken a legnagyobb keletje a frekventált helyeken lévő ingatlanoknak, illetve a gépjárműveknek van. Az utóbbi idők egyik legfurcsább esete egy szexshop árukészletének lefoglalásához kapcsolódik – az árveréstől végül eltekintettek, az adóhatóság szerint „könnyen érthető okokból”.

A vagyontárgyakat – a törvény szerinti határidők betartásával – ingatlanok esetében 4, ingóságok esetében 3 hónap elteltével értékesítik, de ezt meghosszabbíthatja bármilyen, felfüggesztésre okot adó körülmény. A problémamentes esetekben is csak azt követően lehet végrehajtani az értékesítést, ha már letelt a foglalástól számított türelmi idő, megtörtént az érdekeltek tértivevényes értesítése és kifüggesztették az árverési hirdetményt.