Auguszta
-7 °C
0 °C

Júliusra összejött az egészéves hiány

2004.07.08. 08:09
Ha a kormány tartani akarja előrejelzését, a hátralévő fél évben már nem lehet veszteséges az államháztartás. A központi büdzsé kiadásai jelentősen meghaladták a tervezettet.
Az egész évre várt hiány csaknem 88 százaléka halmozódott fel az első félévben az államháztartásban - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) gyorsjelentéséből. Júniusban a központi költségvetés 317,8 milliárdos deficitet ért el, ezzel zsákban van az egész évre tervezett hiány, vagyis a következő félév havi átlagában már nem lehet deficites a büdzsé.

Kieső bevételek

A kiadásokat valószínűleg az államháztartáson belül a nyugdíjbiztosításnak átutalt nagyobb összeg dobta meg, ami a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak miatt kieső járulékbevételek pótlására szolgál. Ezzel magyarázható, hogy a tb-alapok együttesen 28 milliárdos szufficittel zárták az előző hónapot.

A tájékoztatás szerint az adóbevételek meghaladták a PM által előzetesen vártat - ez egyébként rendszeressé vált idén. Áfából 3,7 milliárddal folyt be kevesebb a tervezettnél, ami csekély elmaradást jelez ahhoz képest, hogy az EU-belépés kapcsán az importáfából egyhavi összeg elcsúszását jelezte a minisztérium. Az viszont nem derül ki a jelentésből, hogy összesen mennyi áfa folyt be az előző hónapban.

Illegális forgalom

Jól alakultak ellenben a jövedékiadó-bevételek, pedig az utóbbi időben e termékekről inkább negatív hírek jelentek meg: a dohány esetében az adót nem fizető illegális forgalom megugrásáról lehetett hallani, míg az üzemanyag esetében a lélektaninak nevezhető 250 forintos benzinár átlépése ösztökélhette kevesebb fogyasztásra az autózókat. A központi büdzsé kiadásai tízmilliárd forinttal múlták felül a tervezettet: a központi szervek túlméretezett pénzfelhasználását a helyi önkormányzatok mérsékeltebb támogatása ellensúlyozta valamelyest.

Összességében a június államháztartási mérleg ötmilliárd forinttal kedvezőbb lett a prognosztizáltnál, ezzel együtt a második félévben már csak 144 milliárd forinttal nőhet a deficit, hogy teljesüljön a 4,6 százalékos hiányterv. Míg az első félévben havonta átlag 173 milliárd forint volt a deficit, júliustól 24 milliárdot engedélyez csak a fiskális pálya. Külön figyelmet érdemel a tb-alapok mérlegének alakulása, ahol egy éve még csak az éves deficit 49 százalékát érték el, idén viszont már hatvan százaléknál járnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!