Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Vásárolni a sztrájk alatt is lehetne

2008.04.17. 13:12
A hipermarketek, élelmiszerláncok nyitvatartását nem érinti a BKV-sztrájk. A megkérdezett cégek megszervezik a dolgozók munkahelyre jutását. A forgalom visszaesik pénteken, a hétvégi bevásárlásokat sokan ma délutánra vagy szombat délelőttre teszik át.

Nem érinti a BKV-sztrájk a hipermarketek és egyéb élelmiszerüzletek nyitvatartását. Az áruházak rendes munkaidő szerint tartanak nyitva, de egy átlagos pénteknél kisebb forgalomra számítanak. A láncok felkészültek a sztrájkra.

Különbuszok és taxik

A Tescónál körlevélben kérték meg azokat a dolgozókat, akik vállalati autóval járnak munkahelyükre, hogy a környéken lakó munkatársaikat vegyék fel útközben. Ezen kívül az áruházláncnál módosítják a dolgozói járatok útvonalát, hogy a budaörsi központba mindenki el tudjon jutni – mondta Benkó Zsuzsanna, a PR-osztály vezetője. A buszok általában az Etele térig járnak, most azonban a Sasadi út, Kosztolányi tér, Fehérvári út, Petőfi híd budai hídfő, Lágymányosi híd pesti hídfő útvonalon mennek végig, a végállomás a Népligeti buszállomás lesz. Ezen kívül két extra járatot is indítanak, az egyiket Újpest központból, a másikat Kőbánya-Kispestről.

A boltok nyitvatartását nem érinti a sztrájk, a helyi személyzeti igazgatók segítségével koodrinálják a dolgozók bejutását, a munkatársak behozzák egymást, van akinek taxit hívtak. A dolgozókat arra kérték, hogy aki ennek ellenére nem tud bejutni munkahelyére, az időben jelezze ezt főnökének. Nem kell szabadságot kivenni erre napra, igazolt napnak számít a hiányzás.

Az Auchan áruházak is rendes nyitvatartási idő szerint üzemelnek, az érintett áruházakban mindenhol megszervezték, hogy a dolgozók bejussanak a munkahelyükre. Az autósok például összeszedik a környéken lakókat. Akit nem tudnak így elérni, annak már megrendelték a taxit – tudtuk meg Gillemot Katalin szóvivőtől. A munkarendet is átszervezték, hogy mindig megfelelő létszámú dolgozó legyen az áruházakban.

A Spar áruházakat sem érinti a sztrájk, a dolgozók munkába jutását egyébként is különjáratokkal segítik, ez most is így lesz – mondta Laber Zsuzsanna szóvivő. Már az előző sztrájknál sem volt probléma.

Átszervezzük a hétvégi bevásárlást

A sztrájk érinti a boltok forgalmát is, főleg azokat, melyek távolabb esnek a lakóhelyektől, és csak tömegközlekedéssel vagy autóval lehet elérni őket. Az Auchan áruházak például elsősorban külterületen vannak, oda általában autóval mennek az emberek. Gillemot Katalin szerint az autósokat persze befolyásolja a sztrájk, hiszen ha a hétfőihez hasonló óriási dugóra számíthatnak, akkor sokan inkább nem indulnak el.

Gillemot Katalin szerint sokan előrehozhatják vagy éppen eltolhatják a hétvégi bevásárlásokat. Az áruházban arra számítanak, hogy csütörtök délután is megnövekszik a forgalom, de szombaton is sokkal több vásárlót várnak, mint egy átlagos szombati napon.

A Tescóban a mút hétfői sztrájknál is érezhető volt egy kisebb visszaesés, a következő napon pedig valamivel többen mentek vásárolni. Mivel a mostani sztrájk péntekre esik, ezért az áruházláncnál nagyobb visszaesésre számítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!