Ágnes
-1 °C
2 °C

Utazáshoz csak ingyenhitel kell

2006.04.10. 08:31
Szinte kizárólag az akciós, nulla thm-mel adott utazási hiteleket keresik a pihenni vágyók. Ahol ilyen kölcsönt nem nyújtanak, az egyébként magasnak mondható költségek gyakran elriasztják az utazást tervezőket.
A Vista Utazási Irodánál havi 2-3 hitelszerződést kötnek, de tavaly év végi nullaszázalékos akciójukat 30-35-en is igénybe vették - mondta Mohácsi Péter az utazási cég pénzügyi vezetője. Más megkérdezett cégek sem számoltak be sokkal több érdeklődőről. A Vistával és a Malévval is kapcsolatban álló Credigennél úgy tájékoztattak, hogy a terméket a piaci igények tesztelésére szánták. Az ilyen típusú hitelek iránt egyelőre alacsony az érdeklődés, mindössze néhány száz szerződést kötöttek, szemben mondjuk Franciaországgal, ahol az utazók 60 százaléka kölcsönből finanszírozza nyaralását.

Az átlag hitelösszeg jellemzően 120 és 200 ezer forint között mozog, de akár 2 millió forint is igényelhető, bár a 30 százalék fölötti thm valószínűleg sokakat visszatart. Azt azonban megbecsülni sem lehet, hogy a szabad felhasználású hitelek mekkora hányadát fordítják az ügyfelek utazásaik, nyaralásaik finanszírozására.

Inkább lakásra, kocsira adósodunk el

A hazai fogyasztói szokások különböznek a nyugat-európaiaktól, a magyarok inkább lakást vagy tartós fogyasztási cikket vásárolnak hitelből, a kevésbé kézzel fogható üdülést pedig inkább a megtakarításokból fedezik vagy egyáltalán nem utaznak - vélekedtek a megkérdezett szakértők. Az utazási irodák sem látnak sok fantáziát a konstrukcióban, inkább azért kínálják a hiteleket, mert nem akarnak kimaradni a később nagy növekedéssel kecsegtető üzletből.

A már említett Vista mellett a Neckermann, a Tui, az OTP Travel, az IBUSZ is kínál utazási hitelt, de a szintén nagyok közé sorolható Tensi Toursnál hiába próbálkozik az utazni vágyó. Bár Tensinél elmondták, hogy vizsgálták a bevezetés lehetőségét, ám a hazai utazási piacot egyelőre éretlennek tartják ehhez.

Az ugyancsak nehezíti a kölcsönök népszerűségének növekedését, hogy az utazás és a hozzá kapcsolódó hitel nem megfogható, ezért nehezen reklámozható. Magyarországon kevés a nagy, tőkeerős turisztikai cég, amely felkarolhatná az utazási hitel népszerűsítését. Az áruhitelezés is akkor futott fel, amikor a nagy multinacionális kereskedelmi cégek megjelentek, amelyek forgalmuk növelése érdekében hajlandók voltak lemondani nyereségük egy részéről, ennek következtében a kölcsönök olcsóbbá váltak.

Ma már általános, hogy a tartós fogyasztási cikkeket akár tíz hónapos kamatmentes részletre is megvásárolhatjuk. Az utazási hiteleknél viszont csak elvétve találkozhatunk nullaszázalékos thm-mel vagy halasztott fizetésű konstrukcióval, az utazási irodákban csak elvétve találni ilyen ajánlatot. A gondokkal küszködő turisztikai ágazat nem hajlandó sem a termék népszerűsítésére költeni, sem arra, hagy a nagyobb forgalom érdekében lemondjon nyeresége egy részéről, inkább azt várják, hogy valaki, például az áruhitelezők megteszik ezt helyettük, amire úgy tűnik, az utazóknak még várniuk kell.